Tužilaštvo o nesreći u rudniku Soko: Nema osnova za krivično gonjenje

Vesti 27. jul 202209:24 > 10:0414 komentara
Rudnik Soko, nesreća u rudniku Soko, nastradali radnici, rudari
N1

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu završilo je istragu nesreće u rudniku Soko u kojoj je stradalo osam rudara i ustanovilo da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti za smrt ovih ljudi.

Povezane vesti

„Povodom događaja koji se desio 1.4.2022. godine obaveštavamo javnost da je nakon pribavljenog izveštaja stručne komisije formirane od strane JP ‘PEU Resavica’ u čijem je radu učestvovala i Republički inspektor za rudarstvo Zorica Vukadinović, te pribavljenog izveštaja Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa pokojnih rudara i nalaza i mišljenja Komisije veštaka Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu i dopune nalaza, kao i nakon analize ovako prikupljenih dokaza Osnovno javno tužulaštvo u Aleksincu 26.7.2022. godine donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u njihovim radnjama nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se godini po službenoj dužnosti“, saopštila je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu.

Po izjavama preživelih rudara, metan koji je pokuljao iz zemlje posle velikog otkopa uglja u jami, uzrok je nesreće u rudniku Soko.

Nastradali su rudari Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić, a povređeno je 20 njihovih kolega.

Komentari

Vaš komentar