Božo Prelević za N1: Štajnfeld nije ni podnela nikakvu prijavu protiv Lečića

Vesti 13. jul 202118:15 > 21:29 19 komentara

U slučaju glumice Danijele Štajnfeld koja kolegu Branislava Lečića optužuje za silovanje, oglasilo se Više javno tužilaštvo u Beogradu. U saopštenju navode da na osnovu dokaza koji su prikupljeni ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno navedeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Advokat glumice Božo Prelević najavljuje prigovor.

O traumi koju je preživela ćutala je godinama. A pre nekoliko meseci, glumica Danijela Štajnfeld je javno progovorila – i otkrila da ju je 2012. silovao glumac Branislav Lečić. U međuvremenu je iskaz o tome dala Višem javnom tužilaštvu. Međutim, iz te insitucije kažu da na osnovu dokaza koji su prikupljeni nema elemenata krivičnog dela.

„U toku predistražnog postupka obavljeni su razgovori sa Danijelom Štajnfeld i prijavljenim Branislavom Lečićem, pribavljena je kopija dokumentarnog filma ‘Zaceli me’, autorke Danijele Štajnfeld, CD na kome se nalazi originalni glas osobe iz pomenutog filma, medicinska dokumentacija o lečenju Danijele Štajnfeld, a takođe su i obavljeni razgovori sa brojnim licima koja bi eventualno mogla imati posredna saznanja o spornom događaju, s obzirom da neposrednih očevidaca nije bilo, a cenjena je i predstavka Merime Isaković, koja je dostavljena Višem javnom tužilaštvu u Beogradu“, navodi u saopštenju Više javno tužilaštvo.

Povezane vesti

Iako su pojedini mediji preneli da je Više javno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu koju je glumica podnela protiv Branislava Lečića, njen advokat Božo Prelević kaže za N1 da je reč o zameni teza.

„Nije Više javno tužilaštvo odbacilo nikakvu prijavu, jer Danijela Štajnfeld nije ni napisala nikakvu prijavu, tužilaštvo je pokrenulo postupak na osnovu njenog filma i taj postupak nije ni vodilo tužilaštvo, nego je to rađeno isključivo putem policije. To rešenje nije konačno, videćemo na čemu bazira tužilac svoj zaključak i u tom smislu ćemo podneti prigovor“, rekao je Prelević.

Na ceo slučaj reagovao je Branislav Lečić koji kaže da šteta koja mu je naneta nikada ne može biti nadoknađena.

„Nenadoknadiva šteta naneta je i svim pravim žrtvama nasilja u našoj zemlji i regionu. Nakon ovakvog epiloga imaće još manje smelosti da se za pomoć obrate nadležnim institucijama. Razloge zbog kojih se sve ovo desilo baš meni još uvek ne mogu da razumem, niti mogu da razumem motive onih koji su me osudili pre nego je što je bilo kakav postupak protiv mene i pokrenut“, naveo je Lečić.

Posle reakcije tužilaštva, na društvenim mrežama se oglasila glumica koja optužuje Lečića za silovanje.

„Ja ne moram nikome ništa da dokazujem. Ja želim da žrtve imaju slobodu da prijave nasilje i pravo na podršku. I jedna žrtva je previše, a ima ih nebrojeno. To mora da prestane. Zato ja neću stati“, navela je Štajnfeld.

Glumica Danijela Štajnfeld je u ranijim izjavama ispričala da je bila silovana kada je imala 21 godinu i da se zbog toga preselila u Ameriku, gde je snimila dokumentarac koji govori o posledicama i uzrocima ćutanja u vezi sa zlostavljanjem. Potom je i glumica Merima Isaković rekla da ju je pre 43 godine, u vreme dok su bili kolege na Fakultetu dramskih umetnosti, Branislav Lečić seksualno uznemiravao. I dok glumac optužbe odbacuje, Isaković za portal Nova.rs poručuje da još uvek nisu saslušani očevici Lečićevog nasilja.

„Danijela Štajnfeld i ovaj slučaj je samo jedanu nizu slučajeva i prema nekim našim procenama više od dve trećine slučajeva silovanja prođe na isti ovaj način, odnosno ne dođe čak ni do pokretanja krivičnog postupka i to nam zapravo govri da naše institucije nekako nisu spremne da se nose sa situacijama seksualnog nasilja odnosno silovanja, pogotovu kada je reč o slučajevima koji su se desili pre izvesnog vremena“, kaže Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra.

Iz Autonomnog ženskog centra poručuju i da u Srbiji postoji mali broj presuda za silovanje. Kažu i da je zbog toga neophodno veće angažovanje institucija kako žene ne bi ostale bez zaštite i instutucionalne pravde.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare