Tužilaštvo odbacilo krivične prijave protiv Bocan Harčenka, Vulina i desničara

Vesti 25. jan 202311:0813 komentara
Izvor: N1

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave, koje je "Grupa oktobar" podnela protiv ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenka, direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina i osoba iz desničarske organizacije Narodne patrole.

Pročitajte još:

Protiv ruskog ambasadora i drugih zaposlenih u ambasdi i Ruskom domu, kao i protiv više N.N. osoba koja su u vezi sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom u Nišu, zatim protiv D.K. i NN losoba iz organizacije “Narodne patrole” podnete su krivične prijave zbog organizovanja učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu, a protiv direktora BIA podneta je bila prijava zbog krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja.

Krivične prijave su odbačene jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno prijavljeno krivično delo, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, saopštilo je VJT.

Tužilaštvo smatra da su navodi krivičnih prijava zasnovani na neutemeljenim tvrdnjama i nizu pretpostavki da prijavljena lica podstiču građane Srbije da učestvuju u oružanom sukobu u Ukrajini, kao pripadnici vojnih ili paravojnih formacija koje se bore na strani Ruske Federacije, te da im organizuju obuku, obezbeđuju opremu i sredstva za izvršenje krivičnog dela Učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi.

„Podnosilac prijave se poziva na činjenice koje lično smatra da su ‘opšte i javno poznate, pa usled toga i nesumnjive’, a koje u pravnom smislu, po oceni tužilaštva, nemaju taj karakter“, navodi VJT.

Tužilaštvo tvrdi i da su pojedini navodi kontradiktorni sami sebi.

Kada je u pitanju krivična prijava protiv D.K. i više osoba iz Narodnih patorla zbog iscrtavanja grafita sa logom “Vagnera”, ona je odbačena jer prema stavu tužilaštva, iscrtavanje pomenutog grafita, ne može izazivati ili raspirivati nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netrpeljivost, ili poziv na „ubijanje Ukrajinaca”, kako su to tvrdili podnosioci prijave.

„Ovo stoga jer grafit ne sadrži tekstualne poruke i grafičke simbole kojima bi se u aktuelnom sukobu između Rusije i Ukrajine izazvala i pridubljivala nacionalna mržnja između pripadnika ruskog i ukrajinskog naroda koji žive na teritoriji Republike Srbije. Takođe, preduzete radnje nisu podobne da izazovu međunacionalne konflikte, niti su njima rezultirale“, zaključuje tužilaštvo.

Komentari

Vaš komentar