Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Aleksandra Olenika protiv Vulina

Vesti 22. jul 202209:34 > 09:36 11 komentara
N1

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu advokata Aleksandra Olenika koju je podneo protiv Ministra unustrašnjih poslova Aleksandra Vulina jer je 17. jula 2022. godine u izjavi objavljenoj na sajtu MUP-a komentarisao odluku hrvatske vlade da zabrani predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću posetu Jasenovcu i da se pokloni uspomeni na žrtve NDH, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

Povezane vesti:

Smatraju da se u radnjama prijavljenog ne stiču elementi bića prijavljenog krivičnog dela – povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije iz člana 175 stav 1, jer u njegovim radnjama nema protivpravnosti.

Kako navode, pomenuto saopštenje ministra Vulina dato je u okviru političke delatnosti, sa političke funkcije u okviru izvršne vlasti, kao vid političkog neslaganja sa odlukom predstavnika izvršne vlasti strane države.

Tužilaštvo smatra da okolnosti pod kojima je dato saopštenje ne ukazuju na nameru omalovažavanja druge države, već da izlaganje ima kritički osvrt na istorijske činjenice koje ministar Vulin dovodi u vezu sa aktuelnim političkim pitanjem i tenzijama u odnosima dve države, konkretno, odnos sadašnjih političkih aktera u Hrvatskoj prema zločinima počinjenim tokom Drugog svetskog rata na teritoriji tadašnje NDH, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare