Tužilaštvo omogućilo Povereniku uvid u predmet o Vladimiru Cvijanu

Vesti 10. jan 202213:24 7 komentara
N1

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti omogućen uvid u spise predmeta koji se odnosi na utvrđivanje okolnosti pod kojima je preminuo advokat Vladimir Cvijan.

Pročitajte još:

Kako se navodi u saopštenju na sajtu tužilaštva, ova odluka je doneta u predmetu koji je formiran po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja advokata Ivana Ninića.

Tužilaštvo je odbilo zahtev Ninića, ali Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražio je da tužilaštvo dostavi na uvid spise predmeta.

Više javno tužilaštvo je dopisom od 6. januara 2022. godine obavestilo Poverenika da je potrebno da se njegov predstavnik obrati tužilaštvu radi zakazivanja termina u kome će mu biti omogućen uvid u spis pomenutog predmeta, navodi se u saopštenju.

„Podsećamo da je zahtev advokata Ninića odbijen imajući u vidu osnovno ustavno i zakonsko pravo svakog pojedinca na zaštitu podataka o ličnosti, kao i odredbu člana 17 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, te imajući u vidu prirodu traženih informacija i sadržinu navedenog predmeta, s obzirom da bi dostavljanje traženog predmeta na uvid ozbiljno ugrozilo pravo na privatnost, odnosno na zaštitu ličnih podataka i to ne samo preminulog lica, već i članova njegove porodice, kao i poštovanje prema preminulom licu, njegovom dostojanstvu, stečenom ugledu i časti za života. Pored toga, tužilaštvo je prilikom odlučivanja imalo u vidu način na koji je zloupotrebljena smrt advokata Cvijana u medijima, kao i sumnju u pravi interes koji se krije iza javnih istupanja advokata Ninića“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare