Tužilaštvo poručuje: I za najmanju preteću poruku na mrežama sledi hapšenje

Vesti 09. maj 202308:47 33 komentara
društvene mreže youtube tiktok facebook
Shutterstock/Tada Images

Šef Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković izjavio je da će i najmanje preteća poruka na društvenim mrežama biti proverena do kraja, a to uključuje utvrđivanje lokacije emitovanja, pretres i hapšenje.

„Bespogovorno je vreme da se sa takvim ponašenjem stane“, rekao je Stamenković u intervjuu za list Politika.

On je naveo da je internet virtuelan, ali da su njegove posledice stvarne.

POVEZANE VESTI:

„Ne pratite poremećene osobe. Ne pratite nasilne sajtove, grupe i objave. Ne smatrajte da je nasilje ‘kul’. Nemojte se osvešćivati prekasno, jer može biti bolno“, poručio je Stamenković.

Kako je naveo, ako se na sudu dokaže da je učinjeno krivično delo izazivanja opšte opasnosti, osobama koje su postavljale preteće poruke preti višegodišnja kazna zatvora, a za najteže oblike je zaprećena od dve do 12 godina.

Podsetimo, u danu kada je ubijeno osam đaka i čuvar u OŠ „Vladislav Ribnikar“ pojavio se video u kome se deca „igraju“ tako što pucaju na drugove u učionici, onako kako se to desilo nekoliko časova ranije na Vračaru.

Posebno surove bile su reakcije dece na društvenim mrežama koja su se šalila sa smrću dece, a hvalila ubicu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak je izjavio da je dan nakon tragedije u vračarskoj školi, na teritoriji Srbije bilo 25 intervencija „zbog groznog ponašanja omladine koja imitira ubicu i još 20 lažnih prijava“.

Najavio je i da će biti provereno 45.000 profila na društvenim mrežama „kojima se dopadaju ubice“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare