Tužilaštvo traži dve godine zatvora za Milovana Brkića zbog pretnji Vučiću

Vesti 05. jun 202314:42 66 komentara
Milovan Brkić
Printskrin: Youtube/Slavija Info

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv glavnog urednika magazina ''Tabloid'' Milovana Brkića (66) koji se tereti za pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uredjenja i predložilo sudu da ga oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine.

Takodje je predložilo da mu sud produži pritvor zbog opasnosti da bi u kratkom vremenskom periodu mogao da ponovi krivično delo.

Podsećamo da je Brkića policija privela 8. maja, nakon pretnji i uvreda koje je on u video snimku s protesta građana izneo na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je saopšteno iz VJT, postoji opravdana sumnja da je okrivljeni 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu tokom protesta “Srbija protiv nasilja”, u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Brkić je, kako se dalje navodi, na obraćanje nepoznatih učesnika skupa rečima “Evo čuli smo sad kakav je vaš komentar gospodine Brkiću, pored ostalog rekao: “Nikad nisam bio tužniji. Dolazio sam na svaki protest. Lomio sam, posvetio sam život, svake nedelje Vučić opisuje kako sam ja reketaš, kako širim lažne vesti, kako pokušavam da ga ubijem. Danas sam tužan“.

Kako navodi VJT, Brkić je dalje nastavio: Srpska opozicija je pokazala svoje jadno, bedno lice. Da se nije usudila, gospođa nije pomenula glavnog krivca Aleksandra Vučića, tog zločinca koji je od nas oduzeo svaku nadu, pogledajte kako će se osećati ovi ljudi kad stoka opozicionih poslanika se krije iza leđa ovih građana. Nema nama spasa. Izgleda će morati mladi klinci da puškama reše sudbinu Srbije. Desiće se šta se desiti mora. Kakva protestna šetnja, mi treba da uđemo prema Skupštini da uhvatimo idiota i da mu otkinemo glavu…”

Tužilaštvo navodi da je tonski i video zapis ove izjave potom je objavljen u celini u trajanju od 10,18 minuta na Internet stranici na nalogu “Srbin info”, pod nazivom “poslušajte ceo govor, bez cenzure, zbog kojeg je Brkić odveden u zatvor”. Jedan deo video i tonskog zapisa je objavljen na portalima različitih javnih medijskih kuća i time bio dostupan velikom broju građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare