Tužilaštvo u Hagu spremno za suđenje Mustafi, ali verovatno ništa pre leta

Vesti 05. mar 202115:37 1 komentar
N1 / Agencije

Tužilaštvo suda za zločine OVK saopštilo je da je spremno za suđenje bivšem oficiru OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine nad Albancima na Kosovu 1999, ali je malo verovatno da će taj proces početi pre leta.

„Mi smo spremni za suđenje“, rekao je tužilac Cezari Mihalčuk na današnjoj raspravi o stanju u postupku.

Mustafin branilac Julijus fon Bone zatražio je, sa druge strane, više vremena da okonča istragu pre nego što sudu preda pretprocesni podnesak u kojem će opisati dokazni postupak odbrane.

Sudija za prethodni postupak Nikola Giju odbrani je, potom, dao rok do 30. aprila da sudu preda pretprocesni podnesak. Tužioci su svoj pretprocesni podnesak već predali sudu, ali kao poverljiv i javnosti nedostupan dokument.

Sudija Giju precizirao je da će 7. maja predmet proslediti sudskom veću koje će suditi Mustafi.

Članove tog veća uskoro bi trebalo da odredi predsednica suda Ekaterina Trendafilova.

Proces protiv Mustafe biće prvo suđenje pred sudom za zločine OVK, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Mustafa (48), koji nije prisustvovao današnjoj raspravi, optužen je u četiri tačke za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo u logoru OVK u selu Zlaš u aprilu 1999.

Optuženog su 24. septembra prošle godine u Prištini uhapsile snage Euleksa. Sutradan je Mustafa bio prebačen u Hag.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 28. septembra 2020, Mustafa je odbio da se izjasni o krivici, na šta je imao pravo po pravilima suda. Mesec dana kasnije, izjavio je da nije kriv.

Po optužnici, Mustafa je bio „komandant gerilske jedinice Bezbednosno-informativne agencije, koje je pripadala operativnoj zoni Lab OVK“.

Zločini za koje je Mustafa optužen počinjeni su nad najmanje šest osoba „na imanju u mestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor“, od 1. aprila do 19. aprila 1999. Jedan zarobljenik je bio ubijen.

Iz optužnice proizlazi da su žrtve zločina bili Albanci.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare