Tužilaštvo u Pančevu postupa po krivičnoj prijavi protiv Nikanora

Vesti 18. avg 202219:35 11 komentara

Iz Višeg javnog tužilaštva u Pančevu kažu za N1 da postupaju po krivičnoj prijavi koju je organizacije "Da se zna" podnela protiv banatskog episkopa Nikanora, zbog pretnji, uvreda i kletvi, koje je uputio na račun LGBT populacije. Iz organizacije koja je prijavu podnela kažu da ih iz Tužilaštva još niko nije kontaktirao.

Pročitajte još:

Da je spreman da protiv njih upotrebi oružje, ali da ga nema – poruka je episkopa Nikanora učesnicima Prajda. Osim toga, u njegovoj javnoj besedi, ispred crkve, čule su se uvrede i kletve na račun LGBT populacije i predsednice Vlade Ane Brnabić. Zbog toga je Nikanor prijavljen policiji, a na adresu Višeg javnog tužilaštva u Pančevu poslata je krivična prijava, gde kažu da utvrđuju sve detalje slučaja.

„Više javno tužilaštvo u Pančevu postupa po krivičnoj prijavi organizacije ‘Da se zna’, podnesenu protiv Veljka Bogunovića (Episkopa banatskog Nikanora) zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija. Tužilaštvo je podnelo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Ministarstvu unutrašnjih poslova u cilju utvrđivanja prijavljenog događaja kao i drugih činjenica značajnih za dalje postupanje po krivičnoj prijavi“, odgovorilo je Tužilaštvo za N1.

Iz organizacije „Da se zna“ navode da su krivičnu prijavu protiv episkopa Nikanora podneli 13. avgusta i da očekuju da će tužilaštvo ovog puta, da reaguje na pretnje i uvrede upućene gej populaciji.

„Do sada nas niko nije kontaktirao iz tužilaštva, a i čisto sumnjamo da hoće, zato što generalno tužilaštvo jako tromo reaguje na ovakve slučajeve. Prema nekim našim podacima – skoro 90 odsto žrtava zločina iz mržnje i drugih incidenata motivisani mržnjom, poput ovoga, ne zna šta se dešava sa njihovom krivičnom prijavom“, rekao je Miloš Kovačević iz organizacije „Da se zna“.

Na ponašanje i reči episkopa Nikanora – Srpska pravoslavna crkva, kao ni sam patrijarh Porfirije nisu reagovali.

Reditelj Patrik Lazić kaže da crkva na taj način šalje jasna poruku.

„Nisam očekivao ništa više od crkve, ali mislim da je sad pređena jedna granica i tim pozivom na oružje, da je jedna crvena linija pređena koja do sada nije. Tako da nažalost svedočimo – mnogo govora mržnje ovih dana i nekako će to proći, taj Europrajd će proći, svi će tu nekako pokupiti taj deo kolača koji im treba za svoje glasače“, kazao je Lazić.

A da pojedinci na račun Evroprajda prikupljaju poene, mišljenja je i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić. Kaže da je ta manifestacija državni projekat, koji je uz podršku predsednika Aleksandra Vučića pripreman tri godine.

„Vučić se odlučio sa Europrajd iz dva razloga, prvi je taj da prikaže svetskoj javnosti lažnu sliku o tome kakvo je realno stanje sloboda i ljudskih prava u Srbiji, i drugi razlog je da produbi podele u društvu, da ih učini još otrovnijim, još eksplozivnijim, jer je to jedan od esencijalnih elemenata metodologije njegovog vladanja“, kazao je Jeremić.

Protiv Evroprajda je pre nekoliko dana organizovana masovna litija u Beogradu. Da je ta manifestacija nepoželjna sve češće javno govore pojedini vladajući i opozicioni političari. Za održavanje nije ni predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da je njegovo da osigura bezbednost na skupu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare