Tužiteljka iz slučaja „Doljevac“ u VJT: Iz Niša potvrda, o razlozima – ni reči

Vesti 27. feb 202319:28 7 komentara

Na zahtev Nenada Stefanovića u Više javno tužilaštvo, iz osnovnog tužilaštva u Nišu, prebačena je Jelena Kocić, koja je u Specijalnom odeljenju za borbu protiv korupcije zamenila Bojanu Savović. Kocić je u javnosti postala poznata kao zamenica javnog tužioca koja je vodila postupak o nesreći na naplatnoj rampi u Doljevcu. Po kom je osnovu upućena u Beograd Osnovno javno tužilaštvo u Nišu od prošle nedelje ne odgovara na upit N1, a još se o tome ne oglašava ni beogradsko tužilaštvo u kome je Kocić sada.

Jedna od više od 20 zamenika i zamenica osnovnog javnog tužioca u Nišu – upućena je, kako i na zvaničnom sajtu ove pravosudne ustanove stoji, na rad u posebno odeljenje za suzbijanje korupcije u Beogradu. Jelena Kocić, koja je radila na čuvenom slučaju Doljevac i koja je tumačila snimke sa mesta nesreće u saopštenju niškog Osnovnog tužilaštva, koje je usledilo kao reakcija na medijske izveštaje da na snimku saobraćajne nesreće u kojoj je poginula Stanika Gligorijević, nedostaju dva minuta ključna za postupak.

Tada je navela da se radi o dva minuta tokom kojih se ništa ne dešava, iako je prethodno, u odgovoru Insajderu, to isto tužilaštvo opisalo da je „događaj od značaja za vođenje postupka pred OJT u Nišu zabeležen baš u periodu koji na snimku nedostaje“.

Pročitajte još

Govoreći na osnovu svog višedecenijskog iskustva u advokaturi i pravosuđu, advokat Vladimir Domazet ocenjuje da bilo koji tužilac koji se upućuje u višu instancu ili biva izabran na konkursu – mora najpre da ima pozamašno iskustvo i da bude dobro obučen, posebno ako ide u posebna odeljenja.

„Primer da neko iz Osnovnog tužilaštva sa malo prakse ode čak u Beograd i ode u takvo odeljenje, zaista je za mene veliko iznenađenje. Sigurno da ima onih koji su mnogo kompetentniji da to rade“, kaže Vladimir Domazet, advokat.

Iz Osnovnog javnog tužilštva u Nišu, za sada, samo potvrda da je Kocić upućena, ali o razlozima – ni reči.

O kriterijumima kojima su se vodili, još nema odgovora ni iz beogradskog Višeg tužilaštva.

„Kad se radi o ovim premeštajima – na neki način, privremenim upućivanjima i slično, mislim da nikakvih drugih kriterijuma nema, sem same odluke lica koje se opredeli da nekog tužioca pozove“, kaže Domazet.

To je lice, u slučaju Jelene Kocić, viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović, o čemu je konkretno, bilo reči i u državnom parlamentu.

„Dakle, tražio je da mu baš nju upute iz OJT u Nišu u ovo najelitnije državno tužilaštvo za sprečavanje korupcije. To što tužiteljka iz Niša ima malo radnog iskustva, ne znači da je malo poznata javnosti. Naprotiv, Jelena Kocić je tužiteljka koja se neslavno ‘proslavila’ u slučaju ubistva Stanike Gligorijević na naplatnoj stanici Doljevac“, kaže Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde i šefica poslaničke grupe „Ujedinjeni“.

Nesreća na naplatnoj stanici Doljevac dogodila se 31. januara 2019. godine.

Tokom postupka, obeleženog i suprotstavljenim iskazima policajaca sa uviđaja, dosta je vremena posvećeno utvrđivanju ko je vozio službeni automobil kojim je izazvana nesreća.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare