Tužiteljka objašnjava krivična dela sadržana u spotu protiv N1, Nove S i Danasa

Vesti 29. jul 202322:14 22 komentara

Na društvenim mrežama je objavljen novi spot protiv novinara TV N1, Nove S i lista „Danas“. Zamenica javnog tužioca Jasmina Paunović kaže da bi tužilac trebalo hitno da reaguje formiranjem predmeta jer objavljeni video sadrži elemente krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti.

Tužilac za visoko-tehnološki kriminal bi trebalo da otvori predmet i preuzme radnje ispitivanja ko stoji iza takve poruke i ukidanje svih klipova koji se odnose na radnju, rekla je Paunović za N1.

Ona objašnjava da bi video mogao da se kvalifikuje kao krivično delo ugrožavanje sigurnosti, za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

„Pošto nemamo decidirano navedeno da će to lice, koji je taj tekst objavilo, da će preduzeti neke radnje radi izvršenja krivičnog dela, mogli bi da svedemo na krivično delo podstrekivanje na izvršenje krivičnog dela koje bi neko drugo lice izvršilo“, dodala je zamenica javnog tužioca.

Od juna meseca ovo je treći spot ovakve sadržine koji se pojavio na društvenim mrežama, a Tviter nalog sa kojeg je prvi potekao je i dalje aktivan.

Paunović kaže da to nije uobičajeno i da bi taj nalog trebalo da je ukinut, posebno ako se došlo do samog izvršioca.

„Ako je i dalje aktivan verovatno se nisu preduzele sve radnje koje su neophodne ili se nije došlo do samog izvršioca. Po svom slobodnom ubeđenju ili ima neki lažni profil ili nešto drugo, u svakom slučaju bi trebalo da bude ukinut“, istakla je Paunović.

Novinar NIN-a Vuk Cvijić rekao je da je poslednji spot protiv binših i sadašnjih novinara N1, Nove S i Danasa slika i prilika ove vlasti.

„Vidi se odakle potiče mržnja i kako se odnosi prema demokratiji. Cilj je i da ogadi ljudima bilo kakvu politiku“, rekao je Cvijić.

On dodaja je je u Srbiji reč „apolitičan“ izgubila izvorno značenje i da ljudi kada hoće da kaži da su pošteni i čisti kažu da nemaju veze s politikom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare