Tviter goreo zbog mape i Kosova u Lajčakovoj kancelariji, šta poručuju iz EU

Vesti 26. feb 202119:434 komentara
Miroslav Lajčak
N1

Afera o mapi Kosovu, u čijem centru je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, potresla je Brisel i region.

Tviter je goreo jedan dan. Pojedince sa tog društvenog medija ali i pojedine zvaničnike Kosova uzbudila je mapa koja se nalazi u Lajčakovoj kancelariji, a na kojoj Kosovo nije prikazano kao zasebna država.

Ova mapa izazvala je pravu lavinu komentara, a posebno se izdvojio tvit Melize Haradinaj, kosovske ministarke za spoljne poslove, koja je poručila Lajčaku da je ta mapa pokazatelj njegovog neuspeha i da mu je poslala pravu mapu Balkana.

Usledili su brojni napadi na društvenim medijima, uz poruke Lajčaku da menja mapu ili da da ostavku, uz komentare da je time izgubio kredibilitet za dijalog.

Pročitajte još:

Objašnjenje da se radi o iskonstruisanim optužbama dao je portparol službe za spoljne poslove EU, Kosovo jeste priznala većina država EU, ali njih pet to nije učinilo, pa je Peter Stano objašnjavao da je stav ujedinjene Evrope nepromenjen – statusno neutralan i da se upravo to vidi na mapi, pozivajući sve da se fokusiraju na dijalog, a ne na lažne optužbe.

Nisu pomogla ni objašnjenja da na mapi postoji linija razgraničenja između Kosova i centralne Srbije, kao i da ona ne postoji između Vojvodine i centralne Srbije, pa je i sam Lajčak morao da se pravda korisnicima Tvitera, objašnjavajući identičnu stvar. I dodajući da je afera sa mapom pravi pokazatelj važnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije

Važnije od mape koja se nalazi u kancelariji Lajčaka i afere koju su iskonstruisali kosovski političari je njegov učinak na dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja na Zapadnom Balkanu, kako je definisana njegova nadležnost.

Lajčaku, naime, 31. marta ističe jednogodišnji mandat, a tokom tih godinu dana ostalo je nejasno šta je on zapravo uradio u vezi sa dijalogom i koje aktivnosti je preduzeo u vezi sa „ostalim pitanjima na Zapadnom Balkanu“. O tome nema preciznih informacija, jer je proteklu godinu proveo krijući se od medija i odbijajući da odgovara na novinarska pitanja.

Ipak iz diplomatskih krugova u Briselu stiže informacija da su u EU zadovoljni njegovim angažmanom i da planiraju da mu produže mandat.

Komentari

Vaš komentar