Tviter označio provladine medije u Srbiji, za NUNS poražavajuće što je tu i RTS

Vesti 16. avg 202119:42 > 17. avg 2021 09:3132 komentara

Od danas na društvenoj mreži Tviter možete da vidite nove oznake za medije, urednike, ili novinare. Obeleženi su mediji koji sarađuju sa Vladom Srbije i, kako navodi ta kompanija, trenutno su obuhvaćene 22 zemlje ali će sve biti prošireno na dodatne države. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) ocenjuje za N1 da je najteže to što je označen i javni servis.

Na družtvenoj mreži Tviter osvanule su oznake na nalozima medija za koje je određeni algoritam pokazao da sarađuju sa Vladom. Pod naslovom oznake državnika i državnih medijskih naloga, kompanija Tviter pojašnjava ko je obeležen dodatnom ikonicom

„Mediji povezani sa državom definisani su kao mediji u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem kroz finansijska sredstva, direktne ili indirektne političke pritiske i/ili kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom“, saopšteno je iz Tvitera.

POVEZANE VESTI:

RTS koji je u Srbiji javni servis dobio je oznaku, za razliku od medija koje finansirju građani pretplatom i koje imaju uredničku nezavisnost, poput BBC-a u Velikoj Britaniji.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić za N1 ocenjuje da je najteže to što je i javni servis u Srbiji dobio oznaku.

„Mislim da su privatni mediji koji su označeni na Tviteru, i sami isticali svih ovih godina da veruju Vučićevom režimu odnosno da rade za vladajuću partiju. A mislim da je označavanje RTS-a porazno za rukovodstvo RTS-a, jer je i izvan granica zaključeno ono što mi zaključujemo godinama unazad – da javni servis koji se finansira novcem svih građana Srbije, služi propagandi vladajuće partije“, upozorava Bodrožić.

U Srbiji su označene sve televizije sa nacionalnom frekvencijom koje imaju zvanične Tviter naloge, većina tabloida, ali i dnevni list Politika, dok je Sputnjik označen da sarađuje sa Vladom Rusije.
Oznake postoje trenutno u 22 zemlje. Osim u Rusiji oznake se pojavljuju na relevantnim Tviter nalozima i u Kini, ima ih i u evropskim zemljama poput Francuske i Španije, kao i u Japanu, Americi, Hondurasu, i takva praksa će se će se nastaviti

Ovo nije prvi put da kompanija Tviter na toj mreži označava one koji sarađuju sa aktuelnom vlašću, podseća urednik portala „Fake news tragač“ Stefan Janjić.

„Setimo se istraživanja Stendford univerziteta kad je Srbija postala jedna od retkih zemalja gde je Tviter sistematski uklanjao bot naloge, tada je uklonjeno osam i po hiljada bot naloga koji su bili u službi Srpske napredne stranke i oni su objavili oko 43 miliona tvitova“, navodi on.

„Ja bih rekao i da sad postoji jedan iskorak, ove oznake se viđaju i u drugim zemljama, ali se javljaju kod onih medija koji objavljuju protokolarne informacije, ali ćemo u Srbiji prvi put imati priliku da vidimo tvitove koji pokazuju govor mržnje, mizoginiju ili otvorenu pornografiju, i uz to će stajati natpis ovaj medij sarađuje sa Vladom Srbije što je i komično, ali i duboko zabrinjavajuće“, ističe Janjić.

Tviter najavljuje da će biti označeni i pojedinci, poput urednika ili uglednih novinara, koji su povezani sa medijskim kućama koji sarađuju sa državom.

Komentari

Vaš komentar