U aleksinačkom selu Trnjanu raste broj dece koja su zaražena koronavirusom

Vesti 12. jul 202115:49 12 komentara
devojka, bolesna devojka, kijavica, grip, korona, prehlada
Shutterstock

Broj zaraženih učenika osnovne škole u aleksinačkom selu Trnjanu porastao je sa jučerašnjih dvoje, na osmoro, rekao je danas za agenciju Beta epidemilog i direktor Doma zdravlja u Aleksincu Rodoljub Živadinović.

Prema njegovim rečima, koronavirusom zaraženo je i četvoro nastavnika, kao i pojedini roditelji učenika.

„Broj obolele dece raste zbog čega smo u saradnji sa Insitutom za javno zdravlje u Nišu i Institutom Batut odredili izolaciju od 14 dana za sve učenike škole u Trnjanu koji su 5. i 6. jula bili na ekskurziji“, kazao je Živadinović.

Pretpostavlja se, dodao je, da su se učenici kod kojih je virus potvrđen zarazili na maturskoj večeri koja je bila 1. jula, ili prilikom sastavljanja lista želja 3. jula.

„Očigledno je da je do zaražavanja došlo ranije, ali je sigurno da su se neka deca zarazila i na ekskurziji. Oni će se tek u narednih sedam do osam dana javljati lekaru. Videćemo koliki će to broj biti, ali nisam optimista jer na ekskurzijama postoji blizak kontakt učenika“, istakao je Živadinović.

Kazao je da svi oboleli učenici i nastavnici imaju blage simptome bolesti.

„Simptomi su slični prehladi, tako da ni deca, a ni roditelji nisu odmah posumnjali da se radi o koronavirusu. Otkrili smo širenje epidemije kada je jedno od dece koje se javilo lekaru reklo da nije samo ono prehlađeno, da ima još dece sa sličnim simptomima“, izjavio je Živadinović.

Kako je kazao, odmah po otkrivanju širenja epidemije apelovao je na sve roditelje i ukućane dece koja su išla na ekskurziju da se u narednih 14 dana uzdrže od kontakata sa roditeljima i prijateljima, kako bi se stalo na put širenju epidemije.

„Apel važi i za roditelje i ukućane dece koja nemaju nikakve simptome jer se vrlo često događa da su deca asimptomatski prenosioci bolesti“, naglasio je Živadinović.

Dodao je da se do sada, na žalost, mali broj stanovnika aleksinačke opštine odazvao pozivu za vakcinaciju protiv koronavirusa.

Prema njegovim rečima, prvu dozu primilo je 40,2 odsto punoletnih stanovnika, a obe doze 35 odsto.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare