U Beogradu 800 prijava slučajeva pada stabala ili grana

Vesti 13. dec 202111:28 > 11:31 12 komentara

"Mi smo imali 800 slučajeva prijava pada stabala ili grana. Od toga smo intervenisali na 205 lokacija, 164 je bilo na javnim zelenim površinama, na 39 lokacija je pričinjena materijalna šteta", izjavila je za N1 Mirjana Obućinski, iz JKP Zelenilo Beograd.

On je navela da od prijavljenih slučajeva, 41 lokacija nije u sistemu održavanja „Zelenila“, kao i da je na njima 13 lokacija na kojima je bila ustanovljena materijalna šteta.

Povezane vesti

Kaže da su te brojke presek do 5 sati ovog jutra, kao i da su građani danas nastavili da prijavljuju nove slučajeva, a da su sve raspoložive ekipe na terenu.

Najveća šteta je ustanovljena padom stabala i grana na automobile, zatim na javnu rasvetu, fasade i klima uređaje.

„Ukoliko je stablo koje je pričinilo materijalnu štetu nalazi na javnoj zelenoj površini koja je u sistemu „Zelenila“ Beograd, nadoknadu vrši ovo preduzeće. Ono što je važno je da sugrađani fotografišu materijalnu štetu i mogu da nam to pošalju na mejl [email protected], sa tačnom lokacijom. To je prvi korak u ovoj situaciji, gde se pokreće zahtev za odštetu. Načiniće se zapisnik sa kolegama koji su intervenisali, to ide dalje osiguravajućoj kući i šteta se nadoknađuje vrlo brzo, i u punom iznosu“, istakla je Obućinski.

Što se tiče padova na druge zelene površine, građani moraju da saznaju ko su vlasnici ili u čijoj su nadležnosti te zelene površine kako bi nadoknadili štetu.

Ona je objasnila da je do masovnog padanja stabala i grana došlo zbog težine snega.

„Imali ste pre padavina kišne dane. Stabla su bila raskvašena, a onda ogromnu količinu vlažnog i teškog snega. On se zadržava na stablima, a težina je, zvuči neverovatno, od jedne tone pa naviše. Tako da na taj način dolazi do izvala stabala i lomova grana“, pojasnila je Obućinski.

Komentari (12)

Vidi sve komentare