U borbi Davida i Golijata pobedio – Vučić: Šta Srbija slavi nakon usvajanja rezolucije?

Vesti 24. maj 202419:40 266 komentara

Dan posle usvajanja Rezolucije o Srebrenici, kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid, osuđuje njegovo negiranje i veličanje ratnih zločinaca, srpske vlasti rezultate glasanja vide kao veliku pobedu predsednika, iako je to kažu bila borba Davida i Golijata. Ima li Srbija razloga za slavlje i kako će se sada odnositi prema zemljama koje su podržale rezoluciju?

Ogrnut srpskom zastavom, predsednik Srbije proglasio je pobedu u Ujedinjenim nacijama.

Po uzoru na njega, uz poruku „Uvek slobodni, nikad poraženi“ prenos iz Njujorka pratili članovi Vlade.

Kao posle sportskih pobeda u kolonama automobila, sa srpskim trobojkama trubilo se i kroz Beograd i Novog Sad.

Povezane vesti

„Slavimo otpor, slavimo to što smo potvrdili slobodarski karakter našeg naroda, slavimo činjenicu da je svega 43 odsto članica UN glasalo za ovu sramotnu rezoluciju„, rekla je Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka za brigu o porodici.

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je za N1 Zagreb:

„Nažalost cilj ove rezolucije nije bio komemoracija ratnih zločina, naročito ne nad svim ljudima koji su stradali… Ova rezolucija unosi

nove podele u naš region, vraća nas u prošlost.“

Predsednica Skupštine Ana Brnabić istakla je da su protiv rezolucije glasali Mali, Eritreja, Demokratska Repubika Kongo…

Zahvaljivala se pojedinačno afričkim zemljama koje rezoluciju nisu podržale.

Međutim za N1 nije želela da odgovori.

Mimo onog zvaničnog dela, gde je tekst pripremljen, brani obezbeđenje Anu Brnabić od novinara N1 i možda neprijatnog pitanja šta se slavi ili zašto je ovo Pirova pobeda Zapada.

Nema takvih pitanja na javnom servisu, tamo je predsednica parlamenta otvorila dušu, osvrnula se i na zemlje koje su glasale za rezoluciju.

„Meni lično će biti izuzetno teško da dalje radim sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori ove rezolucije“, rekla je Brnabić.

Rezoluciju koju tumače onako kako im odgovara u dnevno političke svrhe, predsednici Srbije i Republike Srpske.

„Ovu poslednju epizodu koja je snimana u Beogradu, Banjaluci i Njujorku, iza nje stoji kao producent Aleksandar Vučić, uz asistenciju Milorada Dodika… Svega ovoga ne bi bilo da su Vučić, alii oni pre njega, prihvatili da se u Srebrenici dogodio genocid“, rekao je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Vraća se tako retorikom Beograd ponovo u prošlost, ali i koristi u preidzbornoj kampanji da skrene pažnju sa nekih bitnih tema.

„Način na koji se reagovalo sa naše strane sa vrha to je nažalost građenje opet tih mostova koji je trebalo davno da se
sruše vraćanje u devedesete na razne načine“, rekao je Duško Landić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Na devedesete podseća i retorika Dragana Markovića Palme koji Nemačku, jednog od predlagača rezolucije, naziva „genetski genocidnom zemljom“.

Do juče prijatelje Mađarsku, Grčku ili Kipar opisuje kao nesamostalne, zemlje koje „podrže rezoluciju posle nečijeg telefonskog poziva pa onda crvene“. Kao što Srbija crveni zbog poruka ovog poslanika, inače člana vladajuće većine.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare