U Danu uživo o omikron soju i „investitorskom urbanizmu“

N1

U Danu uživo idemo u Južnoafričku Republiku, na sam izvor novog omikron soja koronavirusa koji se svetom širi kao požar. Za našu emisiju doktor Josip Nenad Čakić iz Zagreba koji već 30 godina živi i radi u Johanesburgu, otkriva sve tajne novog soja koronavirusa.

Kako stati na kraj investitorskom urbanizmu koji sve više uništava centralne gradske opštine. O zahtevu da se Krunska ulica na Vračaru zaštiti od bezobzirnih građevinskih preduzimača razgovaramo sa arhitektkinjom i urbanistkinjom Ivom Čukić.

Naša reporterka Marija Komazec razgovara sa Davorom Stuparom iz Udruženja „Vratimo trolu 28“ o anketi „Da li znate kako do Prokopa“.

U Temi dana bavimo se aktuelnom situacijom u elektro-energetskom sistemu Srbije. Gost Dana uživo biće Miloš Zdravković, stručnjak za energetiku i ekolog.

Gošća nam je i Milica Đurić Jovičić, direktora Fonda za nauku Republike Srbije. U okviru Programa IDEJE, Fond za nauku Republike Srbije će u naredne tri godine finansirati 105 projekata na kojima će učestvovati 1.064 istraživača iz 98 naučno-istraživačkih organizacija u Srbiji.

U Sceni ove srede jedna književna premijera. Treća knjiga, zbirka pesama „Spoticanja“ Mirjane Narandžić, nastala kao literarni omaž ideji nemačkog umetnika Guntera Demniga i njegovim „stolperstein“ spomenicima postavljenim širom sveta. O ličnim i kolektivnim “kamenima spoticanja” razgovaramo sa pesnikinjom Mirjanom Narandžić.