U Hagu okončan dokazni postupak protiv bivšeg pripadnika OVK Saliha Mustafe

Vesti 03. feb 202219:03 > 19:33 0 komentara

Dokazni postupak za zločine počinjene 1999. godine na imanju Zlaš kod Prištine je okončan u Haškom sudu za Kosovo. Na redu je iznošenje odbrane optuženog bivšeg pripanika OVK-a Saliha Mustafe. U pripremi je i suđenje bivšem komandantu OKV, bivšem predsedniku i premijeru Kosova Hašimu Tačiju.

Dvadeset i tri radna dana bila su potrebna da takozvani Haški sud za Kosovo dovede do kraja prvu fazu suđenja Salihu Mustafi, jednom od nekadašnjih vođa tzv. OVK optuženom za ratne zločine nad civilnim stanovništvom – zatvaranje, surovost i mučenje najmanje šest, i ubistvo najmanje jedne osobe u aprilu 1999. godine na imanju Zlaš, nedaleko od Prištine.

Saslušano je svih 13 svedoka tužilaštva, pa je prvi deo suđenja okončan u sredu, a nastavak zakazan za 17. februar.

Tada bi trebalo da bude održana pripremna konferencija odbrane, ali i statusna konferencija sa učešćem žrtava i njihovog zastupnika.

Portparol suda Majkl Dojl rekao je da će tužilaštvo svoj dokazni postupak zvanično okončati sutra.

„Do 11. februara bi odbrana i zastupnici žrtava trebalo da dostave spisak svojih svedoka i dokaza, kako bi 17. februara bilo održano ročište na kome će se dogovoriti detalji oko naredne faze suđenja“, naveo je Dojl.

Suđenje Salihu Mustafi je prvo koje je počelo u tzv. Haškom sudu za Kosovo, ali neće biti prvo koje će biti okončano.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj biće prvi kojima će u Hagu biti izrečena presuda, ali ne po optužbama za ratne zločine, već ometanje rada suda i javnog objavljivanja dosijea Tuzilaštva sa podacima o potencijalnim svedocima.

Nakon tačno 37 pojavljivanja u sudu i ukupno 21 sudeći dan, ovaj proces doveden je do samog kraja.

„U slučaju Gucatija i Haradinaja, obe strane, i Tužilaštvo i odbrana su izveli svoje svedoke i oni su završili svoja svedočenja. Očekujemo da Sudsko veće uskoro objavi odluku o narednim koracima, odnosno datum iznošenja završnih reči, a potom, ukoliko ne bude dodatnih zahteva, i datum izricanja presude“, kazao je Dojl.

Haški sud za Kosovo čekaju jos dva procesa – jedan je Hašimu Tačiju i drugim visokim funkcionerima OVK i Kosova, a drugi Pjeteru Salji, jednom od ratnih komandanata te organizacije.

Početeak oba suđenja očekuje se ove godine. Nije poznato da li Specijalizovana tužilaštva Kosova pripremaju još optužnica protiv pripadnika nekadašnje OVK odgovornih za zločine počinjene 1998. do 2000. godine na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!