U Institutu za majku i dete četiri deteta na respiratoru – u lošem stanju

Vesti 27. okt 202110:01 > 14:46 komentara

U Institutu za majku i dete je 10 kovid pozitivne dece - četvoro je na respiratoru i oni su u dosta lošem stanju, izjavio je zamenik direktora Instituta, profesor Vladislav Vukomanović.

Na respiratoru su deca od 17, 16, sedam godina i beba od šest meseci, rekao je Vukomanović za RTS i dodao da se veći broj dece pregleda u ambulanti u odnosu na prethodne pikove koronavirusa.

Povezane vesti

Objašnjenja mogu da budu različita, ali je moguće da kada je bilo ograničenje mešanja i kretanja dece, može se reći da je bilo i dvostruko manje pregledane dece sa temperaturom i svim simptomima koji mogu da ukažu na kovid-19, naveo je Vukomanović.

Govoreći o vakcinaciji dece, on je kazao da je pre tri, četiri nedelje bilo vakcinisano 10.000 dece u Srbiji, a mesec i po dana pre toga je bilo 5.000, što ukazuje da ima nekog pomaka.

„Pored vakcinacije i poštovanja mera, možda treba razmisliti da se ograniči kontakt deci u školskim uslovima. Time se bave epidemiolozi i Krizni štab i oni treba da donesu odluku da li neke kategorije treba da pređu na onlajn nastavu, što bi u periodu od dve do četiri nedelje pokazalo da li se smanjuje broj zaražene dece“, naveo je Vukomanović.

Smatra da treba razmotriti ozbiljno meru da deca pređu na onlajn nastavu i onda proceniti da li ima efekta od toga, pre nego da sada procenjujemo da li raste broj zaražene dece.

U Dečjoj klinici u Tiršovoj je petoro kovid pozitivnih mališana – dvoje je na respiratoru. U Dečijoj klinici Kliničko bolničkog centa „Dr Dragiša Mišović“ su 32 mališana.

KBC Dragiša Mišović: Ima puno beba

Načelnica dečje bolnice u KBC „Dragiša Mišović“ Olivera Ostojić rekla je za TV Prva da su u toj ustanovi hospitalizovana deca različitog uzrasta, ali da „ima puno beba“.

„Druga kategorija pacijenata su tinejdžeri od 12, 13 do 18 godina koji imaju ozbiljne upale pluća, koja liče na upale pluća kod odraslih i najčešće zavise od kiseoničke terapije“, rekla je Ostojić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.