U izlazak s kovid propusnicom: Nova mera, što ne znači da stare ne važe

Vesti 24. okt 202119:11 22 komentara

Pored dobrog raspoloženja za izlazak građani su u subotu u grad morali da krenu sa još jednom ulaznicom - kovid sertifikatom.

Povezane vesti

On bi trebalo da sadrži jedan od sledećih elemenata: potvrdu o vakcinaciji, negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata ili negativnom antigenskom ne starijem od 48 sati, ne stariju od 210 dana potvrdu o preležanom kovidu ili potvrdu o pozitivnom testu na antitela ne starijem od 90 dana.

„Ja imam ovde kao što možete da vidite da sam vakcinisan, tako da meni nikakva propusnica ne treba i ne zanima me ništa vezano za njih“.

N1: Odakle ste?

„Iz Turske“.

N1: Da li imate slične mere u Turskoj?

„Da, čak i više nego ovde. Propusnice su potrebne svuda, ne samo u klubovima već i u šoping centrima, restoranima… traže propusnice“.

„Ako već uvode propusnice onda neka traju tokom celog dana a ne tek od 10 uveče“.

Ugostitelji kažu još se uhodavaju na novi režim rada, ali se nadaju da će im to olakšati poslovanje.

„Očekujem da će konačno omogućiti da radimo nesmetano i nadam se da se više klubovi i barovi neće spominjati kao legla zaraze nego da će biti najsigurnija mesta gde ljudi mogu da provode vreme. To je realnost jedna, svuda po svetu je tako i mislim što se pre naviknemo biće nam lakše da funkcionišemo“, kaže Nemanja, vlasnik lokala.

Kazna za one koji u lokal uđu bez sertifikata je 5.000 dinara, za pravna lica 300.000 dinara plus 50.000 za odgovorna lica dok je za preduzetnike 150.000 dinara, objašnjavaju iz komunalne milicije.

N1: Došao je recimo u 9, u 10, nema kovid propusnicu šta radi onda ugostitelj.

„Ugostitelji bi trebalo… ne može da izbaci iz lokala. Trebalo bi da pozovu pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova ili da rešavaju to na neke te načine. Imaju obezbeđenje koje funkcioniše tu. Naravno apelujemo ne treba primenjivati silu, apelujemo na građane da poštuju ove mere“, kaže Miloš Dimitrijević iz Komunalne milicije.

Pojašnjava da kada sat otkuca jedan posle ponoći ne znači da su gotove i kontrole već da je uredba vlade jasna – propusnice su neophodne od 22 pa sve dok traje radno vreme lokala.

„Ako je to radno vreme do tri, kao što, recimo splavovi na priobalju rade. Znači oni moraju do tri imati kovid propusnice“, kaže Dimitrijević.

Kovid propusnice su nova mera, ali to ne znači da stare i dalje ne važe.

„Četiri metra kvadratna ide po osobi, obavezno je korišćenje dezinfekcionih sredstava, obavezno je takođe i lice koje je kovid redar, odnosno lice koje je odgovorno za sprovođenje svih tih mera i obavezno je nošenje maski“, kaže republički sanitarni inspektor Biljana Jovanović.

Navodi da će testovi biti rađeni ispred lokala brzo su demantovani. Rezultati testova će biti vidljivi na QR kodu samo ukoliko su urađeni u referentnim državnim laboratorijama, prenosi RTS potvrdu iz Vlade Srbije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare