U kojim zemljama žene trpe najviše nasilja?

Vesti 03. dec 202307:00 5 komentara
nasilje na internetu mladi
Shutterstok/M-Production

Prema globalnim podacima, približno 736 miliona žena, skoro svaka treća, je barem jednom u životu doživela fizičko i/ili seksualno nasilje od strane partnera ili nepartnersko seksualno nasilje. Ko je prvi na listi, i gde je tu Srbija?

U Bangladešu taj procenat je tačno 50%, i on se nalazi na prvom mestu. Dakla svaka druga žena je doživela neku vrstu nasilja od svog partnera tokom svog života. Ukupno 9.764 žena su bile žrtve nasilja u Bangladešu u periodu od godinu dana, prema podacima nevladine organizacije Light House.

Skoro 10.000 žrtava uključivalo je 4.360 silovanih i 450 ubijenih nakon silovanja. U tom periodu prijavljeno je čak 17.027 slučajeva nasilja nad ženama.

Zemlje nasilja

Na drugom mestu se nalazi Afganistan (41%), podatak koji ne čudi s obzirom na povratak Talibana na vlast 2021. godine. Kako su Talibani reagovali na masovne proteste za prave žena u Afganistanu i Iranu deo je njihove strategije konsolidacije vlasti.

Talibani su eskalirali ograničenja protiv žena, što uključuje slanje naoružanih muškaraca u učionice za devojčice i prisiljavanje osoblja da pregleda tela djevojčica u potrazi za znakovima puberteta kako bi ih diskvalifikovali iz daljeg školovanja. Afganistanske žene prijavljivale su da su talibanski policajci tukli žene zbog nošenja pantalona zapadnog stila ispod mantila koje im je režim dodelio (naredio).

Na trećem mestu se nalazi Kanada sa 44.1% (36% muškaraca je u istoj zemlji doživelo nasilje), ispred Saudijske Arabije sa 43%. Podaci za Kanadu iz 2022. godine prilično su sumorni i začuđujući s obzirom da se radi o uređenom društvu. Te godine nasilno su ubijene 184 žene i devojke, uglavnom od strane muškaraca. Jedna žena ili devojka biva ubijena na svakih 48 sati (izvor: Kanadska opservatorija za pravdu i odgovornost).

Saudijska Arabija, Indija

Da li je Saudijska Arabija sigurna za žene jedno je od prvih pitanje koje će vam izlistati Gugl. Iako Zapad sve češće žmuri na pitanje ljudskih prava u ovoj zemlji bogatoj naftom u kojoj je kompanija Aramko jedna od najmočnijih na svetu, cifre su neumoljive.

Pročitajte još:

Međunarodna neprofitna organizacija koja se bavi pitanjem ljudskih prava u svojim izveštajima često opisuje Saudijsku Arabiju kao zemlju u kojoj predložene reforme, iz 2021. godine zanemaruju osnovna prava (diskriminacija prilikom zaposlenja, bez prava na pasoš. itd), kao zemlju koju karakteriše represija i odsustvo civilnog društva.

Žene koje pokušaju da pobegnu od nasilnog supružnika ili porodice mogu biti uhapšene i vraćene svojim porodicama. Ako pobegnu ili budu upućeni u skloništa, ne smeju da odu osim ako se ne pomire sa članovima porodice ili prihvate ugovoreni brak. Prihvatilišta i vlasti ne omogućavaju ženama da žive samostalno.

Amnesti international otišao je i korak dalje 2023. godine navodeći da „zakon o ličnom statusu kodifikuje diskriminaciju žena“.

U Indiji je taj procenat 35%, što je rast u odnosu na istraživanje Nacionalnog istraživanja zdravlja porodice (NFHS) iz 2019-2021, u kojem je taj procenat iznosio 29.3%. Tada je iznet i stravičan podatak da je 3,1% trudnica starosti od 18 do 49 godina pretrpelo fizičko nasilje.tokom trudnoće.

Izneti podaci alarmirali su javnost u Australije, pa je nakon objavljenih podataka da nasilje iznosi 23%, Australija sprovela različite inicijative za sprečavanje i rešavanje nasilja nad ženama, uključujući sveobuhvatno zakonodavstvo, usluge podrške i kampanje podizanja svesti zajednice.

Nakon Turske, Egipta, Kolumbije, Pakistana, Moldavije, Argentine i drugih zemalja, prva zemlje iz našeg bližeg okruženja koje se nalazi na listi su Mađarska i Bugarska (19%), dok iz zemalja bivše Jugoslavije u nasilju prednjači Slovenija (18%), ispred Hrvatske koja se nalazi na poziciji 43. sa 13%.

Srbija

Iako na sajtu Baze podataka o rodu, institucijama i razvoju (Gender, Institutions and Development Database) nije bilo moguće pronaći podatke za Srbiju, izuzev poslednjeg izveštaja iz 2019. godine (23.7% u praksi), poznato je da polovina svih žena u Srbiji pretrpela neki oblik nasilja. Prevencija, zaštita, krivično gonjenje, mehanizmi upućivanja i integrisane politike o porodičnom i drugim oblicima nasilja nad ženama u Srbiji i dalje su neadekvatni. Nasilje nad ženama na selu u Srbiji je i dalje nedovoljno prijavljeno, a društvene norme često sprečavaju žene da dobiju informacije o zaštiti. Samo od 2012. godine više od 300 žena u Srbiji je ubijeno od posledica rodno zasnovanog nasilja.

Po zvaničnim podacima UN WOMEN procenat nasilja prema ženama u Srbiji iznosi 17%, dok je procenat ukupnog fizičkog ili seksualnog nasilja prema partnerima u poslednjih 12 meseci doživeo veliki rast – 34%. Na tabeli indeksa rodne neravnopravnosti Srbija se nalazi na 34. mestu.

Globalno gledajuci, svi navedeni podaci, i za svet i Srbiju, dodatno su zabrinjavajući kada se uzme u obzir da svi ovi podaci bazirani na prijavljeni slučajevima. Kada bi se njima pridodali i oni neevidentirani, bilo bi teško i mučno pojmiti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare