U Kragujevcu održan četvrti skup građana „Pravda za Nikolinu“

Vesti 05. feb 202313:274 komentara
N1 / Milan Nikić

Građani Kragujevca su u minut do podneva održali skup "Pravda za Nikolinu", u Bulevaru kraljice Marije, na mestu gde je automobil teško povredio devojčicu Nikolinu Jovanović (12), a ona je od posledica saobraćajne nesreće preminula tri nedelje kasnije (1. januara) u bolnici. Na kraju su pešaci neprekidno prelazili pešački prelaz (posle nesreće "ležeći policajac" 10 minuta i privremeno prekinuli saobraćaj na magistrali Kragujevac- Kraljevo.

Porodica i prijatelji tragično stradale mlade odbojkašice su na četvrtom okupljanje građana apelovali da se počinilac nesreće vrati u pritvor u kome je bio 48 sati posle tragedije.

“ Tražimo da Nikolinin ubica (Vladan K.) bude odmah pritvoren zbog težine dela, nepokazivanja empatije, nepružanja pomoći na licu mesta, rezultata testova sa mesta udesa i uznemiravanja ogromnog dela javnosti, pogotovo dve škole u blizini. Da se podigne svest javnosti o blagim kaznama koje se u praksi izriču počiniocima teških krivičnih dela sa fatalnim ishodom (jedna do tri godine). Apelujemo na sudstvo da uzme u obzir uznemirenost javnosti kao i činjenicu da blaga kaznena politika dovodi do toga da se svakoga dana dešavaju udesi koji odnose živote a neretko decu pešake. Tražimo da se izriču zakonom predviđene kazne za teška krivična dela sa smrtnim ishodom (12 godina). Pozivamo državne organe da reaguju i da se zakonski pooštri kaznena politiku imajući u vidu da se trenutno rade izmene zakona o bezbednosti saobraćaja“, rekla je Vera Janković, majka preminule devojčice.

N1 / Milan Nikić

U toku jednog meseca u Srbiji je život izgubilo četvoro pešaka- Nikolina iz Kragujevca, Melisa i Novog Pazara, David iz Sombora i Maksim iz Obrenovca, ovo je apel za njih kao i za ostalu preminulu decu pešake, čulo se na skupu.

Aleksandar Gavrilović iz Vlasotinca, čiji je sin Bogdan (7) poginuo vozeći bicikl došao je u Kragujevac, a on „apeluje na državu da izmeni krivični zakonik o bezbednosti saobraćaja, kako dece ne bi ginula na srpskim ulicama i putevima“.

Devojčica Nikolina Janković ( 12 godina) je teško povređena na pešačkom prelazu u blizini velikog tržnog centra 7. decembra 2022. kada ju je udario automobil za čijim volanom je bio Vladan K. (70) koji je posle 48 sati zadržavanja pušten da se brani sa slobode. Nikolina je posle par dana doživela moždanu smrt, a preminula je 1. januara 2023. godine. Vladan K. je i dalje na slobodi, rečeno je na skupu, a ovo je bilo okupljanje i za svu drugu decu pešake koja su izgubila život na putevima Srbije a počinioci su i dalje na slobodi ili su dobili sramne kazne, ističu roditelji stradale dece.

N1 / Milan Nikić

Skup je završen simboličnim desetominutnim prelaženjem u krug pešačkog prelaza više stotina građana, mestu na kom je stradala Nikolina, a kao apel vozačima da uspore. Vozači su bili strpljivi , a saobraćajna policija je profesionalno upravljala situacijom.

Peticiju „Pravda za Nikolinu“ do sada je potpisalo 14.000 građana Srbije, a u njoj se traže hitne izmene zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i krivičnog zakonika, a u peticiji je navedeno koje kazne su zahtevane za počinioce teških krivičnih dela.

Komentari

Vaš komentar