U Kragujevcu održan „krsni hod za porodične, duhovne i moralne vrednosti“

Vesti 08. feb 202107:17 > 07:2012 komentara
N1/Milan Nikić

U Kragujevcu je u nedelju održan "Krsni hod" sa kojeg se čulo da je ovo okupljanje posvećeno jačanju duhovnih, moralnih i porodičnih vrednosti.

Učesnici su poručili da će da bore za ono što je i precima bilo sveto: porodicu, veru, zemlju i ljubav.

Grupa građana okupila se najpre na Trgu kod Krsta centru Kragujevca, odakle je zatim krenula „Krsni hod“ kragujevačkim ulicama.

Učesnici su bili raznih generacija, nosili su krstove, ikone, srpske i crnogorske zastave, pevane su pesme i čitane molitve.

Mediji u Kragujevcu nisu bili obavešteni o ovom skupu.

Na društvenim mrežama i prema snimcima na jutjub kanalu, koji su objavljeni u nedelju veče, događaj je nazvan „Krsni hod Kragujevac! Ujedinjeni i pod jedan barjak za očuvanje i spas naše Srbije“.

Jedan od organizatora skupa koji je govorio na Trgu kod Krsta se zahvalio „bezbednosnim strukturama“ koje su dozvolile održavanje skupa verujućih ljudi koji su se okupili da „razbiju predrasude i strahove i da okade ulice Šumadije i Kragujevca i dostojanstveno otpevaju i čitaju molitve“.

Kako se čulo, na ovaj skup nisu došli, iako im je bio upućen poziv, predstavnici zvanične crkve jer „nisu mogli“.

Upućen je poziv sveštenicima zvanične crkve da „stanu“ uz svoj narod, kao i uvek kada je bilo teško.

„Zašto se sklanjaju, ako mi možemo da izadjemo srcem ovako, da se okupimo za ime boga, da dignemo moral, da damo narodu snagu i smernice, da imaju samopouzdanje da se bore protiv zla i za smisao u životu“ poručio je jedan od organizatora.

Rečeno je da narod ne treba da ima predrasude i da na skupu nema politike, već se na krsnom hodu narod „spaja, približava i osnažuje“.

„Mi smo sada samo hteli da prođemo Srbijom i da pokrenemo jednu inicijativu, da to bude narodu dato. Nema politike!“, rekao je jedan od organizatora i poručio „verujmo bogu, ništa nam ne mogu“.

Krsni hod je završen na mestu odakle je krenuo, na Trgu kod krsta, pevanjem pesme o Kosovu, uz poziv organizatora da učesnici podignu tri prsta i usklik „Živela Srbija, živela velika Srbija, živeli svi Srbi na svetu“.

„Krsni hod“ je pre oko mesec dana, čulo se, bio održan u Požarevcu, zatim u Kragujevcu, a planu su i Smederevo, Pančevo, Novi Sad, Jagodina i drugi gradovi u Srbiji.

Komentari

Vaš komentar