U Kragujevcu održan pomen savezničkoj lekarskoj misiji u Prvom svetskom ratu

Vesti 14. feb 202314:24 1 komentar
N1/Milan Nikić

Doktorke i medicinske sestre iz Velike Britanije, Kanade i Australije pružile su nemerljiv doprinos lečenju srpskih vojnika i civila od tifusa u Prvom svetkom ratu, a na današnji dan pre 108 godina preminula je doktorka Elizabet Rosa, vođa misije. U Kragujevcu im je danas održan pomen.

Na Varoškom groblju u Kragujevcu, danas je pored grobova dr Elizabete Ros i medicinskih sestara Mavel Dearmer i Lorane Feris održan pomen humanim saveznicama i položeni su venci i zapaljene sveće. Pomen je služio vladika šumadijski SPC Jovan.

„Okupili smo se pored grobnice doktorke Elizabet Ros da sa najvećom zahvalnošću i poštovanjem, herojskim žrtvama medicinske savezničke misije odamo poštu, otrgnemo od zaborava, nastavimo da palimo plamen večnog herojstva, na dan 14 . februar (1878-1915) kada je zakucalo, ali i stalo srce heroine 20. veka dr Elizabet Ros, od tifusa (pegavca), koji je kosio vojnike i civile u Kragujevcu“, rekla je dr Gordana Damnjanović, gradska većnica Kragujevca.

Obeležavanju smrti medicinskim saveznicama Srbije u Prvom svetskom ratu prisustvovali su predstavnici ministarstava Srbije, Grada Kragujevca, Univerziteta u Kragujevcu, zdravstvenih ustanova, Vojske Srbije, Crvenog krsta i 50 mladih kragujevačke terenske ekipe „dr Elizabet Ros“ Crvenog krsta.

„Kada sam došao u Srbiju, nisam bio potpuno svestan veličine priče o britanskim medicinskim misijama i njihovom doprinosu odnosima između naše dve države i naša dva naroda. U ovim teškim vremenima, kada smo svedoci rata u Ukrajini i katastrofe koja je zadesila Tursku i Siriju, ljudi mogu bolje da razumeju požrtvovanost dr Elezabet Ros i drugih članica savezničkih medicinskih misija“, rekao je na Varoškom groblju u Kragujevcu Vilijam Hopkins, prvi sekretar ambasade Velike Britanije u Beogradu.

Doktorka Elizabet Ros je bila Britanka poreklom iz severne Škotske, a u Srbiju je došla kao dobrovoljka. Pre toga, ona je upisana kao prva brodska hirurškinja u Britaniji. Sahranjena je u Kragujevcu 1915. godine uz sve vojne počasti, a bili su prisutni izaslanik prestolonaslednika, Vlade, Vrhovne komande, Crvenog krsta, stranih ambasada i brojni Kragujevčani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare