U maju oko 30 telefonskih prijava u vezi sa pretnjama i napadima na novinare

Vesti 28. maj 202118:21 1 komentar
radna grupa za bezbednost novinara
FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Tokom maja je na SOS telefon za prijavu pretnji i napada na novinare upućeno oko 30 poziva od kojih su se tri slučaja kvalifikovala da budu upućena na kontakt tačke u Ministarstvu unutrašnjih poslova i tužilaštvima, rečeno je na današnjoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Radna grupa je tokom aprila formirala devet novih predmeta na osnovu isto toliko prijava napada na novinare a u periodu od 1. januara do 30. aprila zabeležila je 38 predmeta u kojima je 37 osoba identifikovano.

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković izvestio je članove Radne grupe o predmetima vezanim za napade na novinare Jelenu Zorić i Daška Milinovića, u vezi kojih su Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu podneli optužne akte sudu.

Stamenković i član Radne grupe Veran Matić obavestili su članove tog tela o slučaju ugrožavanja bezbednosti novinara redakcije Južnih vesti, koji se dogodio krajem decembra prošle godine, a u kojem je doneta pravosnažna presuda protiv počinilaca.

Članovi Radne grupe obavestili su premijerku Anu Brnabić i ministarku kulture i informisanja Maju Gojković da je to telo na posebnom sastanku razmatralo mišljenje profesora Zorana Stojanovića u vezi sa izmenama Krivičnog zakonika radi sveobuhvatnije zaštite novinara.

„Mišljenje će biti prosleđeno Ministarstvu pravde, koje je formiralo Radnu grupu koja će se baviti izmenama i dopunama Krivičnog zakonika“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je zaštitnik građana Zoran Pašalić obavestio članove Radne grupe da je platforma, odnosno baza podataka o napadima na novinare završena i da se sada radi na prikupljanju nedostajućih podataka od medijskih i novinarskih udruženja.

Komentari (1)

Vidi sve komentare