U Narodnom frontu 600 beba umesto vakcine dobilo fiziološki rastvor

Vesti 27. okt 202213:02 > 13:07265 komentara

Umesto BCG vakcine (protiv tuberkuloze), 600 beba u GAK Narodni front u Beogradu dobilo je fiziološki rastvor, saopštila je novopostavljena ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ministarka Danica Grujičić je održala vanrednu konferenciju za navinare na kojoj je saopštila da je 600 beba u GAK Narodni front u Beogradu dobilo fiziološki rastvor umesto BCG vakcine.

GAK Narodni front je saopštio da su fiziološki rastvor umesto vakcine primila novorođenčad otpuštena između 16. septembra i 19. oktobra ove godine.

Ministarka je rekla da deca nisu ugrožena, kao i da će vakcinu primiti u narednom periodu.

„U tom fiziološkom rastvoru nije bilo niti aktivne supstance, niti drugih materija koje bi eventualno mogle da budu razlog pojave alergije i slično“, rekla je Grujičić na konferenciji za medije.

Ona je objasnila da je propust napravila jedna osoba, a da je zabuna nastala u tome što se kod Torlakove vakcine u jednoj kutiji pakuju i aktivna supstanca i rastvori, dok je kod bugarske vakcine u jednoj kutiji rastvor a u drugoj aktivna supstanca.

Prema rečima Grujičić, tehničarka u apoteci je mislila da se radi o rastvorenim vakcinama i takvu informaciju dala sestri.

„Kada je greška uviđena, odmah je pozvana inspekcija, napravljen je spisak sve dece koja su u tom periodu rođena u GAK Narodni front, napravljen je spisak roditelja, Batut je na sebe preuzeo da obavesti roditelje u unutrašnjosti i domove zdravlja u unutrašnjosti, gde će u narednim mesecima ta deca dobiti neophodnu vakcinu“, rekla je nova ministarka zdravlja.

Ova vakcina prima se do 12 meseci.

Grujičić je istakla da je direktor GAK „Narodni front“ ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena. Dodala je da su određena tri lekara koja će se pobrinuti da vakcinacija protekne kako treba.

Komentari

Vaš komentar