U niškom naselju ponovo protesti, građani insistiraju na podzemnom dalekovodu

Vesti 16. okt 202218:17 10 komentara
N1

Stanovnici niškog naselja Brzi Brod ponovo su blokirali jedini bulevar od Niša do Niške Banje. Blokada je počela u 17.30 na Bulevaru cara Konstantina, kod skretanja za ovo naselje. Očekuje se da saobraćaj bude prekinut do 19 sati.

Prethodno se veliki broj žitelja okupio u centru Brzog Broda prozivajući lokalne rukovodioce za koje kažu da dva meseca ignorišu njihove zahteve.

A, oni su, pre svega, da se dalekovod, čija je gradnja već trebalo da počne, ukopa u zemlju, jer je preblizu kuća, tvrde – na manje od propisane razdaljine.

Na večerašnjem, sedmom po redu protestu i blokadi, meštani su podsetili da su imali tek jedan razgovor sa gradonačelnicom Niša, koji nije doprineo ničemu, ali su zato susreti sa radnicima EMS-a, podsećaju, stalni.

Redovno im ne dopuštaju da postave stubove za dalekovod u naselju pored crkve i preko dečjeg igrališta i škole.

N1

Na blokadi je posebno istaknuto istraživanje uticaja na životnu sredinu, za koje kažu da su oni uradili nezavisno. Pokazalo je, kažu, niz nepravilnosti i namernih propusta, na osnovu kojih je projekat za nadzemni dalekovod i dobio zeleno svetlo. To je, tvrde, uradila „ćerka firma“ EMS-a, dok je dozvole dala lokalna administracija.

Za javnu raspravu o dalekovodu, tvrde da nisu znali i da ih niko ništa nije pitao.

Podsetimo, stanovnici nisu dopustili pokopavanje ni prvog stuba za novi gradski dalekovod koji je od nekih kuća udaljen i stotinak metara, kažu. Na tom mestu su i šatori u kojima dežuraju i čuvaju park. Jedini zahtev je da dalekovod bude podzemni, kao što je to planirano za susedno naselje Duvanište.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare