U Nišu otkriven mural Jovanki Bončić Katerinić, prvoj ženi inženjeru u Nemačkoj

Vesti 22. sep 202214:57
Beta/Biljana Ljubisavljević

Na zgradi u kojoj je sedište Društva arhitekta Niša danas je otkriven mural s likom prve žene koja je u istoriji Nemačke stekla diplomu inženjera - Nišlijki Jovanki Bončić Katerinić (1887-1966).

Mural je nastao u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“, posvećenog najznačajnijim ženama u Srbiji u 20. i 21. veku. Taj projekat realizuju Ambasada Holandije, Centar za ženske studije i Kulturni centar Grada Beograda, a u okviru njega će deset znamenitih žena dobiti murale u deset mesta u Srbiji.

Umetnici koji su oslikali mural – Stefan Stojanović i Tamara Osmajlić, kazali su da su se pre slikanja upoznali sa biografijom Jovanke Bončić Katerinić, i da su bili iznenađeni onim što je postigla.

„Koristili smo stare fotografije na kojima se ne vide jasno njene crte lice, tamo da smo morali da osetimo i njen karakter i predstavimo je možda malo na svoj način. Na jednoj od fotografija je ona sa ostalim diplomcima, a svi su muškarci, što je zaista za divljenje“, rekla je Osmajlić.

Jovanka Bončić Katerinić rođena je u Nišu 1887. godine, a akademsko zvanje arhitekte i diplomu inženjera stekla je 1913. godine u nemačkom gradu Darmštatu. Umrla je u Beogradu 1966. godine. Neka od njenih značajnijih dela su zgrade Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta u Beogradu, Banski dvor u Banjaluci, deo banjskog kupatila u Banji Koviljači.

Otkrivanju murala u Nišu prisustvovao je i ambasador Holandije u Srbiji Joust Reintjes.

Komentari (0)

Vidi sve komentare