U Nišu ozbiljna situacija, nagli skok broja obolelih i češće teže kliničke slike

Vesti 03. mar 202112:55 > 14:42 2 komentara
Nevena Simović
N1

Na jugu Srbije je ozbiljna situacija kada se radi o epidemiji koronavirusa, pre svega u Nišu i Vranju, a naročito je zabrinjavajuće, prema rečima lekara, to što su češće teže kliničke slike i mnogo lakše dolazi do upale pluća, javlja reporter N1. Doktorka Nevena Simović iz niškog doma zdravlja kaže da se zadnjih dana javlja jako veliki broj pacijenata - između 1.000 i 1.500, a prvi put se na pregled javlja između 350 i 400 osoba, i da je došlo do naglog skoka broja obolelih od kovida.

„Povećan je broj pregleda i u kovid ambulantama za odrasle i u dečijim kovid ambulantama. Shodno tome Dom zdravlja je povećao broj lekara u kovid ambulantama. Aktivno pratimo situaciju i shodno njoj povećavamo broj osoblja, da bi smanjili čekanje pacijenata na pregled“, kaže za N1 Simović.

Povezane vesti

Dodaje da su lekari u kovid ambulantama uočili promene kada se radi o simptomima u odnosu na decembar – javljaju se uglavnom pacijenti sa visokom temperaturom koja traje duže od pet dana, sa suvim nadražajnim kašaljem, i povećan je broj slučajeva upale pluća, kojih, kako navodi Simović, ima mnogo više nego u decembru.

Na pitanje da li ima zaraženih lekara, kaže da ima, ali da nije uočen drastičan porast broja obolelih, „pik je bio u decembru“ i dodaje da u Domu zdravlja „za sada funkcioniše sve u najboljem redu“.

Prema poslednjim podacima, u Nišu je jutros pregledano 1.446 osoba u dve kovid ambulante, a kako podseća reporter N1, pre samo devet dana bilo je nešto više od 500 pregleda dnevno, „što dovoljno govori o trenutnoj situaciji“.

Što se tiče vakcinacije, u Nišu su na raspolaganju sve četiri vakcine koje se mogu dobiti u Srbiji (Sinofarm, Sputnjik V, Fajzer i AstraZeneka), a kako je reporteru N1 rekao direktor Doma zdravlja, čekaju se dodatni kontigenti kineske vakcine. On je naveo, takođe, da porast broja obolelih ne ugrožava vakcinaciju.

Do sada je u Nišu prvu dozu vakcine primilo oko 46.000 građana, a revakcinisano je 27.000 njih.

Kako je rekao direktor niškog doma zdravlja, ako se nastavi ovim tempom vakcinacije, za dva meseca bi moglo da bude vakcinisano 50 odsto građana.

Reporter N1 je razgovarao i sa Slađanom Antićem iz Vranja koji je greškom primio dve različite vakcine.

Antić je rekao da se ne oseća dobro, ima probleme koje ne može direktno da poveže sa miksom vakcina koji je primio, ali njegovi zdravstveni problemi od revakcinacije ne prestaju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare