U Novom danu o koronavirusu, penzionerima, preopterećenosti sudija

Vesti 07. feb 202116:111 komentar
Novi dan
N1

Koronavirus ne bira svoje žrtve. Godine, društveni i imovinski status nisu kriterijumi za širenje infekcije. Pred virusom su svi jednaki, ipak odgovor svakog zaraženog pojedinca je drugačiji. Međutim kakav je odgovor zdravstvenog sistema i države? Kako se sprovodi imunizacija stanovništva? Pohvale iz inostranstva stižu na tu temu, ali jesu li svi na domaćem terenu saglasni s tim? Da li smo kao društvo toliko podeljeni da smo izgubili sposobnost da činjenično vrednujemo okolnosti? Dokle smo dogurali kao pojedinci i društvo skoro godinu dana od početka epidemije koronavirusa? O tome u temi jutra razgovaramo sa dr Dejanom Žujovićem, pulmologom i osnivačem pokreta „Za sve moje ljude“.

Štampu listamo s novinarkom Danicom Vučenić.

Penzionerima u februaru stižu prvi čekovi sa uvećanim penzijama, u skladu sa odlukom Vlade da penzije u 2021. budu veće za 5,9 odsto. Dok stižu najave da bi penzije mogle da rastu i u 2022, kako penzioneri i njihovi predstavnici gledaju na to? Šta se dešava po pitanju zahteva penzionera da im se vrati deo za koji su penzije bile umanjene tokom fiskalne konsolidacije? Kako danas žive i koliko im znači što je počela imunizacija protiv koronavirusa, zbog kog su tokom vanrednog stanja bili zaključani? O tome razgovaramo s Milanom Grabundžijom, predsednikom Sindikata penzionera Srbije „Nezavisnost“.

Sudije beogradskih sudova u proseku su opterećene sa po hiljadu predmeta, dok pojedine sudije imaju čak dve hiljade predmeta. Društvo sudija Srbije već godinama ukazuje na ovaj problem. Pre nekoliko dana poslali su pismo Vrhovnom kasacionom sudu, sa ciljem da se pronađe način kako da se reši ovaj problem, od kog zavisi jednak pristup građana pravdi. O tome razgovaramo s Nadom Đorđević, zamenicom predsednika Upravnog odbora Društva sudija Srbije.

„U potrazi za suncem“ nova je knjiga Ivane Lukić, profesorke psihologije, pisca za decu i dobitnice nagrada Neven i Politikin zabavnik. Reč je o romanu koji prati neobičnu pustolovinu dve drugarice, koje se na različite načine suočavaju sa izazovima. Koliko suočavanje s različitim situacijama u tinejdžerskom uzrastu utiče na i određuje put u svetu odraslih? O tome razgovaramo s Ivanom Lukić.

Fondacija 1% za kraj 2020. godine pružila je podršku najuspešnijim mladim talentima koji su tokom godine osvajali medalje na svetskim takmičenjima u oblasti prirodnih i društvenih nauka. Više o tome u izveštaju naše reporterke.

Komentari

Vaš komentar