U Novom Sadu ove godine više od 100 anonimnih prijava nasilja

Vesti 12. okt 202215:30 1 komentar
Shutterstock

U Novom Sadu ove godine je podneto više od 100 anonimnih prijava nasilja, saopšteno je posle sednice Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji tog grada.

Za to je zadužena radna grupa koju čine predstavnici svih relevantnih institucija, ustanova i organizacija, formiurana 30. decembra prošle godine.

„Javljale su nam se žene koje su prijavljivale porodično nasilje, zatim roditelji koji su prijavljivali vršnjačko nasilje, ali i sama deca, odnosno učenici. Pozivi su prosledjeni nadležnim institucijama koje su reagovale i već se pokazalo da je ova odluka bila dobra i potrebna“, istakla je članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić, šefica Koordinacionog tela.

Ona je dodala da će to telo nastaviti da uvodi konkretne mere u cilju prevencije nasilja jer Radna grupa obilazi škole gde zajedno sa nadležnim službama sagledava probleme, kao i sve ono što može da se uradi da bi se povećala bezbednost učenika.

Kako je navedeno, organizuju se i edukacije roditelja i dece, kao i pedagoško-psiholoških službi i sekretara škola i članova učeničkih parlamenata na teritoriji Grada Novog Sada.

„Važno nam je da upravo oni koji su u direktnom kontaktu sa decom znaju da prepoznaju problem i da mu na pravi način pristupe. Obuku će, u prvoj fazi pohadjati zaposleni u osnovnim školama, počeće već krajem tekućeg meseca i trajaće do kraja godine“, zaključila je Vučinić.

Prijave nasilja se podnose na SOS telefon 064 844 88 00 ili mejlom na [email protected].

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare