U opoziciji platforma platformu stiže – jedna predstavljena, druga u pripremi

Vesti 12. feb 202120:03 > 20:266 komentara

Predstavnici nekoliko opozicionih stranaka predstavili su u petak svoj predlog platforme za međustranački dijalog pod okriljem Evropskog parlamenta. Platforma predviđa formiranje dva koordinaciona tela zadužena za medije i praćenje toka izbornog procesa.

Predstavljena je prva opoziciona platforma za dijalog vlasti i opozicije. Dvanaest organizacija kao zajedničke ciljeve navodi – objektivno i slobodno infomisanje, glasanje na izborima bez pritisaka i ucena, bolju kontrolu predizbornog i izbornog procesa, kao i sprečavanje funkcionerske kampanje.

„Ovde su razlicite poltičke organizacije, sa različitim poltičkim stavovima, ali što se tiče izbora i izbornih uslova, suština je povratka poverenja birača u birački proces“, navodi predsednik Nove stranke Aris Movsesijan.

Povezano:

Prema ovom predlogu, do ciljeva bi se došlo, kroz dva ad hok tela – Koordinaciono telo za medijsko praćenje izbora i Koordinaciono telo za praćenje izbornog procesa. Oba tela imala bi po sedam članova, a članovi bi bili eksperti, predstavnici civilog društva i Vlade. Važno je, ističu autori, da za realizaciju nije potrebno menjati već postojeće zakone.

„Mi smo bili na stanovištu da je mnogo bolje tražiti, pritiskati, insistirati na tome da se ostvari ono što već piše u našim zakonima, a ne da izmišljamo nešto novo“, navodi Rade Veljanovski, potpredsednik Građanskog demokratskog foruma.

Predlog platforme poslat je, kažu, svim opozicionim organizacijama, kako bi – ako žele – mogle da daju svoje komentare.

„Nažalost, nismo uspeli da zajedno radimo i sa drugim opozicionim strankama koje imaju svoje linije komunikacija, ali nadam se da ćemo, nakon ove platforme, koja je otvorena i za njih, to je njena velika vrlina, uspeti da pronađemo zajedničko rešenje, da izađemo jedinstveni pred evropske pregovarače“, rekao lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Prva platforma neće očigledno biti i jedina. U Pokretu slobodnih građana, koji nije deo ovog opozicionog bloka, kažu da su za taj dokument čuli iz medija, ali ga još uvek nisu dobili. Oni, međutim, rade na svojoj platformi.

„Rad na toj platformi je završen, on će takođe biti predstavljen javnosti za komentarisanje od strane drugih i spremni smo da radimo na usaglašavanju svih tih dokumenata, jer je jasno da, bez obzira na neka naše političke razlike, suštinski idemo u istom pravcu“, kaže Pavle Grbović iz PSG.

Da li taj pravac može da dovede do zajedničke opozicione platforme?

„To je neizvesno. Možemo da pokušamo da radimo na usaglašavanju, ali nije ni nužno za uspeh budućeg dijaloga. Bitno je da svi idemo u istom pravcu, da iste tačke formulišemo kao ključne u tom dijalogu, pa da li ćemo na kraju doći do otvaranja RTS i do prestanak pritiska na birače, po mehanizmu koji nudi jedna, druga ili treća palatfroma, to je za građane manje važno, važno je da ostvarimo rezultat“, odgovara Grbović.

U pisanju ove platforme učestvovale su Nova stranka, SDS, Pokret 1 od 5 miliona, DSS , Klip Marka Bastaća, Branislav Lečić, Građanski demokratski forum, Vlaška stranka, Mađarski pokret, Nova Srbija, Zelena stranka i Ne davimo Beograd.

Da li će opozicija nastupiti sa jednom ili više platformi – znaće se do početka marta za kada je zakazan početak međustranačkog dijaloga.

Komentari

Vaš komentar