U osam mirovnih misija 279 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane

Vesti 07. jun 202213:56 1 komentar
Pixabay/Ilustracija

U osam mirovnih misija - pet Ujedinjenih nacija i tri Evropske unije, trenutno je angažovano 279 pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane, a radi se o štabnim oficirima, vojnim posmatračima i pešadijskim odeljenjima, vodovima i četama, kao i medicinskom osoblju, izjavila je načelnica Centra za mirovne operacije pukovnik Mirjana Milenković.

Najviše angažovanih je u Libanu, 177 pripadnika, pešadijska četa i vojni posmatrači, koji su u okviru španskog i italijanskog kontigenta, rekla je Milenković na otvaranju međunarodne konferencije „Značaj međunarodne vojne saradnje i doprinos mirovnih operacija u uspostavljanju i očuvanju mira“, koju je organizovala nevladina organizacija Centar za geostrateška istraživanja i terorizam.

Pročitajte još

Kako je istakla, u svim razgovorima, tokom posete mirovnjacima Srbije u Libanu, ukazano je da su oni izuzetno cenjeni, jer su dobro pripremljeni i vrlo profesionalni.

Sledeća po brojnosti je mirovna misija u Centralnoafričkoj Republici, gde je tamo samostalna vojna bolnica Vojske Srbije, nivoa 2+, sa 78 pripadnika.

Milenković je ukazala i na činjenicu da je Centar za mirovne operacije Vojske Srbije od UN dobio sertifikate za tri kursa – za štabne oficire u mirovnim misijama, za zaštitu civila i za vojne posmatrače.

Ona je precizirala da Centar svake godine sertifikuje oko 700 lica iz sistema odbrane Srbije i drugih država, a da je od 2005. godine, kada je osnovan, realizovano 89 kurseva i seminara, koje je pohađalo 2.300 osoba.

Pomoćnica ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku Dijana Ivančić naglasila je da je Srbija danas u međunarodnoj zajednici prepoznata kao dobar i pouzdan partner u kreiranju mira u regionu i na globalnom planu.

„Srbija se danas potvrdila kao izvoznik bezbednosti i bitan činilac rešavanja izazova koji su pred nama. Ali očekuje i da njeni izazovi budu uvažavani. Srbija gradi nova partnerstva, ali istovremeno ne zaboravlja stara prijateljstva i podršku koja nam je pružena u prošlim vremenima“, podsetila je Ivančić.

Ona je dodala da je za Srbiju mir i stabilnost uslov napretka regiona i svake zemlje posebno i zato se zalaže za konstruktivan dijalog, jer „ako nema razgovora i dijaloga, onda se pitamo šta će biti sa diplomatijom“.

Vojni izaslanik Francuske u Beogradu, pukovnik Loran Vonderšer konstatovao je da je u trenutnoj nestabilnoj situaciji u svetu neophodno da se izgradi saradnja, jer su sukobi sve intenzivniji, a postoje i grupe koje imaju pristup sofisticiranim naoružanjima.

On je podsetio da je Francuska jedna od najaktivnijih zemalja u Savetu bezbednosti UN, učestvuje u izgradnji normativnih mera u borbi protiv terorizma, sarađuje sa više od 50 država partnera u mirovnim operacijama, koje podržava i političkim sredstvima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare