„U parlamentu imate tiraniju većine, u medijima tiraniju javnog mnjenja“

Vesti 19. maj 202310:26 5 komentara

Profesor na Fakultetu političkih nauka Slaviša Orlović ocenjuje da ne postoji ekskluzivno mesto za borbu protiv nasilja i da može da počne od porodice, obrazovanja, institucija, "ulica je poslednje mesto". Dodaje da u našem društvu ne postoji dovoljno spremnosti da se razume uzrok onoga što je eskaliralo ambijent nasilja.

N1

Smatra da je za stvaranje klime nasilja na prvom mestu odgovoran parlament, a potom mediji, pre svega sa nacionalnom frekvencijom, koji su slali poruke nasilja i agresije.

Povezane vesti

„U parlamentu imate tiraniju većine, u medijma tiraniju javnog mnjenja“, kaže Orlović u Novom danu na TV N1.

Na pitanje da li u parlamentu može da dođe do pomaka, imajući u vidu da poslanici vladajuće većine dominiraju, on kaže da političke borbe treba da se vode simultano – i institucionalni i vaninstitucionalno, ali da promena nema bez promena u institucijama.

Narodna poslanica Zeleno levog kluba Jelena Jerinić kaže da je cilj opozicije, bez obzira što je u manjini u skupštini, da pošalje važne poruke i da se razgovara o konkretnim stvarima, jer sednice prenosi RTS i te poruke mogu da dopru do velikog broja ljudi.

Kako dodaje, čini joj se da će na sednici skupštine koja je počela juče na zahtev opozicije, najviše pažnje imati tačka koja se tiče REM, „jer je vlasti najteže da pusti te televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Ističe, posle jučerašnjeg predstavljanja vladinog izveštaja o bezbednosti posle dva masovna ubistva početkom maja u školi Vladislav Ribnikar u Beogradu i kod Mladenovca, da opozicija i vlast vide dve paralelne stvarnosti – „mi vidimo probleme u bezbednosti, a vlada ih ne vidi“. Vlada je u izveštaju zaključila da je uprkos incidentima, bezbednosna situacija u Srbiji stabilna.

„Imamo dve različite verzije jedne Srbije, i to je problem. Ovde je pitanje razuma, normalnosti, da se zaustavi ludilo i nasilje“, poručuje Orlović i dodaje da je „Srbija još u šoku i imperativ je povratak normalnosti“.

Ne veruje u ideju da jedna sednica rešava sve, već veruje u procese.

O protestima protiv nasilja koji su počeli posle masovnih ubistava u Srbiji i optužbama iz vlasti da su politički, Jerinić kaže da ne misli da ljudi izlaze na ulicu jer su ih pozvali političari, već jer osećaju da je to neophodno da na taj način iskažu svoj stav.

N1

„Ovde treba da pobedi bolji život Srbije i odlučnost građana koji su iznad vlasti i opozicije“, poručuje Orlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare