U pismu iz 2019. Ana Brnabić je pružila punu podršku kandidaturi za Evroprajd

Vesti 31. avg 202218:44 > 20:42 106 komentara
ANA BRNABIĆ
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

N1 je došao u posed pisma u kome Ana Brnabić poručuje da daje "punu podršku" Beograd prajdu u kandidaturi za domaćinstvo Evroprajda. Pismo je potpisala premijerka i poslato je 19. jula 2019. godine Evropskoj Prajd organizaciji.

U pismu se dodaje da Brnabić želi da istakne odlučnost Vlade Srbije u borbi protiv diskriminacije, kao i da potvrđuje cilj izgradnje boljeg i ravnopravnijeg društva za sve.

„Vlada koju predvodim je posvećena da obezbedi potpuno poštovanje ljudskih prava za sve građane i obećavamo da ćemo pomoći organizacionom timu Beogradskog prajda kako bi uspešno organizovao Evroprajd. Ovaj događaj će biti od suštinskog značaja kada je u pitanju promocija poštovanja ljudskih prava LGBT zajednice i svih građana Srbije. Štaviše, verujem da će Beograd kao domaćin Evroprajda biti od koristi za LGBT zajednicu u Srbiji i na Zapadnom Balkanu“, stoji u pismu premijerke Ane Brnabić.

N1

Predsednica Evropske asocijacije organizatora prajdova Kristine Garina izjavila je za N1 da joj je premijerka Srbije Ana Brnabić svojevremeno poslala pismo u kome je obećala punu podršku Vlade Srbije za organizaciju Evroprajda u Beogradu i da sada očekuje da će to obećanje bude ispoštovano. Od premijerke bi, kako je dodala, očekivala i da zauzme čvršći stav prema izjavama predsednika Aleksandra Vučića da će Evroprajd biti zabranjen i jasno kaže da to nije zakonit način.

Podsetimo, poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kome se vlasti pozivaju da omoguće održavanje zakazanog Evroprajda za septembar u Beogradu, jer je Parada ponosa “mirno oruđe za političko zagovaranje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja”.

Jedan od poslanika Evropskog parlamenta, koji je i inicirao pismo srpskim vlastima Mark Angel, iz poslaničke grupe Socijalista i Demokrata u EP, izjavio je da je održavanje Europrajda bez bilo kakvih prepreka obaveza Srbije prema Konvenciji o ljudskim pravima.

„Premijerka Srbije obećala je punu podršku organizatorima tokom procesa nadmetanja – zato jednostavno pozivamo da se to obećanje ispuni“, rekao je Angel.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare