U predlogu vlasti ni reči o razdvajanju izbora, čekaju se detalji dokumenta EP

Vesti 02. sep 202119:30 13 komentara

Dok učesnici međustranačkog dijaloga koji se vodi uz posredovanje Evropskog parlamenta iščekuju dokument iz Brisela, vlast je već uručila strankama koje pregovaraju bez evropskog posredovanja radnu verziju sporazuma o izbornim uslovima. Nema ni reči o razdvajanju izbora, ni reči o tome da jedan čovek neće moći da bude nosilac svih lista na svim nivoima. Učesnici u dijalogu treba da se izjasne do 11. septembra, kada se očekuje sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i potpisivanje sporazuma.

Vlast je ponudila da sedam dana pre izbora ne bude otvaranja fabrika i novih puteva, ali, ključni zahtev – promene u sastavu Regulatornog tela za elektronske medije i u sastavu upravnih odbora RTS-a i RTV-a vlast nije uvažila, kaže Boško Obradović. I ako tako ostane, Dveri neće potpisati završni dokument u dijalogu koji se vodi bez evroposrednika.

„Jedna od ključnih zamerki na prvo čitanje je što nemamo izuzetno važne promene u sastavu REM-a, u sastavu uređivačke politike i uredništva RTS-a i RTV-a. Nema promena u Republičkoj izbornoj komisiji“, rekao je lider Dveri Boško Obradović.

Povezane vesti:

Za razliku od predsednika Dveri, predstavnici POKS-a i DSS-a zadovoljni su što je vlast pristala na promenu sistema finansiranja kampanje. Trideset odsto od ukupne sume bi bilo podeljeno ravnopravno svim podnosiocima lista, bez obzira na to da li će preći cenzus. Zadovoljni su i predloženom radnom grupom za kontrolu biračkog spiska, u kojoj bi svaki član grupe mogao da traži proveru podataka.

„Mogu reći da sam prijatno iznenađen. Naravno, nema tu nekih naših zahteva opozicionih, ali ruku na srce nismo to ni očekivali“, rekao je predsednik POKS-a Žika Gojković.

Šta je prihvaćeno?

„Recimo, mi smo tražili da finansijska podela bude totalno drugačija. Tu će doći do promene i mislim da će to biti u redu“, dodao je Gojković.

Kada je reč o drugom dijalogu uz posredovanje EP, predsednik Nove stranke Aris Movsesijan kaže da još ne zna šta piše u nacrtu radnog dokumenta evroparlamentaraca. Smatra da drugi dijalog, bez posrednika, služi vlasti kao opravdanje.

„Mislim da se samo vade na ovaj drugi dijalog. Ako oni donesu neki dobar predlog, nema razloga da mi to ne prihvatimo. Ali još nisam čuo dobar predlog osim što između redova čujemo da Vučić neće da razdvaja izbore i da smatra da može njegovo ime da bude čak i na listi za mesne zajednice“, rekao je Movsesijan.

Evropski parlament je saopštio da će nacrt radnog dokumenta o izbornim uslovima u Srbiji biti dostupan svim zainteresovanim stranama do kraja nedelje, kako bi učesnici imali vremena da se pripreme za sledeću rundu dijaloga 17. i 18. septembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare