U „Ribnikaru“ u sredu prva dva časa grupna integracija, ne moraju svi u školu

Vesti 08. maj 202315:09 8 komentara
Vladislav Ribnikar
Tanjug/Vladimir Šporčić

U sredu će u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", nedelju dana posle tragedije u kojoj je ubijeno osam učenika te škole, biti skraćeni časovi na 30 minuta, a za prva dva časa planirana je grupna integracija traumatskog iskustva, rekla je za N1 Snežana Vuković, šefica odseka za ljudska i manjinska prava Ministarstva prosvete.

Povezane vesti

Prema njenim rečima, važno je da đaci iskustvo traume obrade zajedno sa nastavnicima, ali i sa psihoterapeutima iz tima stručnjaka koji je formiran.

„Ništa ne sme da ostane nedorečeno i neobrađeno. Biće još vemena kada će oni moći da kroz razne situacije pokažu sećanje na svoje drugove i na takav način odtuguju“, kaže Vuković za N1.

Vuković je naglasila da će prva dva časa i u prepodnevnoj i u popodnevnoj smeni biti posvećena razgovorima sa stručnjacima, a od trećeg će nastavnici videti da li deca imaju potrebu da uđu u rutinu i da počne nastava ili će se vratiti kući. Na roditeljima je, dodaje, da procene da li dete treba da dođe u školu, budući da ne sme da dolazi sa strahovima.

Ona je naglasila da je Ministarstvo prosvete već 3. maja kad se dogodila tragedija pripremilo dopis za škole kako bi se konsolidovale i pristupile na adekatan način deci. Vuković je istakla da su svi učenici pogođeni u Srbiji, a da su najviše pogođeni najbliži srodnici dece koja su ubijena i ranjena u „Ribnikaru“.

Važno je da svi u školi razgovaraju sa decom, posebno odeljenske starešine, naglasila je i dodala da ako neko ne želi da govori, može da napiše priču, nacrta crtež…

Potrebno je, kaže i da se đaci malo izoluju iz medija, od elektronskih medija, jer „ne smeju po čitav dan da budu u tome“.

Naglašeno je nastavnicima i da ako primete promene u ponašanju deteta kome treba da se javi.

Inače, već danas je za učenike u OŠ „Vladislav Ribnikar“ uzrasta od prvog do četvrtog razreda, organizovan produžen boravak za decu koju roditelji nemaju kome da sotave.

Vuković navodi da nema informaciju kako je danas bilo u školi i koliko je dece došlo jer su iz Ministarstva obezbeđivali psihičku podršku i formirali tim stručnjaka.

„Vrata Ribnikara će biti otvorena za sve roditelje i učenike, ali to ne znači da će sva deca biti u školi. Ako roditelj prepozna da dete nije spremno, možemo da organizujemo i hibridnu nastavu, onlajn“, rekla je.

„Menjaćemo, ovo nije plan koji je zakonski obavezan u pitanju je interni plan“, kaže.

Trinaestogodišnji učenik Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ ubio je u sredu, 3. maja osam vršnjaka i radnika obezbeđenja, a povredio još šest đaka i nastavnicu.

Ministar prosvete Branko Ružić podneo je u nedelju neopozivu ostavku na tu funkciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare