U SAD emeritus, u Srbiji – ne može: Akademik Teodorović o „progonu“ i suđenjima

Vesti 22. mar 202316:15 1 komentar

Akademik Dušan Teodorović je, kako je pisao Danas, još 2005. godine zbog svojih rezultata izabran za profesora emeritusa na čuvenom Virdžinija politehničkom institutu u SAD, dok ga Senat matičnog, Beogradskog univerziteta nije izabrao u to zvanje, iako je stigao zahtev sa Saobraćajnog fakulteta da se proglasi za emeritusa. Teodorović, govoreći o tome, navodi da je svašta bilo i "iza scene" i to, kako kaže - pravi progon, a da je vodio i dobio neke sudske sporove... A jedan je i protiv njega u toku i to u Upravnom sudu - vodi ga, kako kaže, mentor Siniše Malog, dr Dragan Đuričin.

Akademik i profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji, poznat po kritici političkih i društvenih prilika, izjavio je u Novom danu da je optuživan da je radio za NATO i sl. i da ima pravosnažne presude protiv nekoliko poslanika, Pinka, tabloida…

„Pisano je uredništvima evropskih naučnih časopisa protiv mene… Rađeno je sve da se stvar zataška i u ovom trenutku se protiv mene vodi spor na Upravnom sudu. Dragan Đuričin, mentor, mastermajnd iza ovoga, koji je probao da se napravi doktorat na Ekonomskom fakultetu, je kažnjen od strane Ekonomskog fakulteta, Etičke komisije, ja sam bio podnosilac prijave za neetničko ponašanje. Onda su išle kontratužbe protiv mene, dva puta sam oslobođen. Sada ekipa Mali-Đuričin, Đuričin je potpisnik, od Upravnog suda traži da poništi odluku Saobraćajnog fakulteta iz 2018. godine, da ja budem odgovoran za neetičko ponašanje“, ispričao je u Novom danu.

Podsetimo, Ekonomski fakultet je u februaru 2021. izrekao je javnu opomenu profesoru Draganu Đuričinu kao članu Komisije za odbranu doktorata koja je sačinila i Izveštaj o odbranjenoj disertaciji Siniše Malog. Dekan Ekonomskog fakulteta je potpisao odluku a u njoj se navodi da je profesor Đuričin i nakon iznetih javnih sumnji da je u pitanju plagijat – umesto da izvrši proveru, ostao pri navodima da postoji originalni naučni doprinos, a da navodi u medijima nisu verodostojni i – potpisao izveštaj. Time je, prema mišljenju Etičke komisije Ekonomskog fakulteta, povredio dva člana Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu, preneo je tada Insajder.

U profesionalnom smislu, to njemu ne znači mnogo jer je akademik titula iznad emeritusa, ali bi to značilo mnogo za univerzitet, jer kada se rangiramo na listama – gleda se ko su profesori, koliko su citirani i imaju radova a on je jedan od najeminentnijih i najznačajnih po broju radova i citata, kaže narodni poslanik, član Odbora za obrazovanje u skupštini i profesor FON-a Vladimir Obradović.

Kako onda Senat izglasava odluku koja ide na štetu Univerziteta, to mu je, kaže, zaista čudno. Podsetio je i na slučaj bivše rektorke Ivanke Popović koju Konus nije podržao za predstavnika u Evropskoj asocijaciji univerziteta, što bi, kako ocenjuje, bilo dobro za državu. Ocenjuje da se tu vidi doza revanšizma.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare