U Sečnju ipak Sveti Sava uz sveštenika – obred u školi posle protesta meštana

Vesti 27. jan 202319:26 312 komentara

Način na koji se proslavlja školska slava Sveti Sava, uz sveštena lica u školama, bio je povod da se škola u Sečnju nađe u centru pažnje. Direktorka Osnovne škole Aleksa Šantić Olivera Marjanović naložila je da ove godine za obeležavanje dana Svetog Save ne budu dozvoljeni verski obredi. Nakon protesta meštana, obred je ipak održan.

Povezane vesti

U školi nazvanoj po čuvenom naučniku Pavlu Saviću, u ulici učesnika Narodnooslobodilačke borbe Koste Nađa, a uz prisustvo Ministra prosvete iz SPS-a, Sveti Sava obeležen je pojanjem sveštenika i lomljenjem slavskog kolača. Sa ovim načinom obeležavanja Svetog Save nije se složila direktorka škole u Sečnju Olivera Marjanović. Ona je naložila da se ove godine verski obred preseli u crkvu.

„Pravo svake jedinke u društvu je da bude ateista, to uopšte nije sporno. Ono što je važno je da se poštuju zakonom propisana pravila i pravilnici, tako da za sada u to ne bih zalazio. Postoje naravno modeli i načini kako se utvrđuju nepravilnosti u redu, pre svega lokalne inspekcije, pokrajinske pa tek onda dolazimo do republičke“, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić.

Drugačijeg mišljenja je bivši ministar prosvete Srđan Verbić. On kaže da je direktorka Marjanović donela odluku o obeležavanju Svetog Save u skladu sa Ustavom.

„U našem Ustavu piše da je Republika Srbija svetovna država, dakle republika u kojoj moraju da budu razdvojene institucije države i verske organizacije. U samom Ustavu eksplicitno piše da nijedna religija ne može da bude državna i da ne mogu da se nameću obredi i običaji jedne verske zajednice“, istakao je Verbić.

Da odluka o ukidanju verskih obreda u školskim prostorijama nije rado prihvaćena bilo je jasno po reakciji pojedinih medija i javnosti. Vojvođanske nevladine organizacije pozvale su na pružanje podrške direktorki Oliveri Marjanović. Kako kažu u saopštenju, njen je „greh“ samo u tome što je poštovala Ustavom i zakonima garantovan sekularizam države, kao i civilizacijske norme.

„Umesto da imamo situaciju da u medijskim prilozima vidimo kako je u nekoj školi pozvan sveštenik da održi verski obred, nama je vest da u jednoj školi nije pozvan da održi. Dakle toliko se pomerila ta granica normalnosti odnosno naših očekivanja šta je normalno bez obzira na to šta piše u zakonima i u Ustavu“, kaže Verbić.

Očekivanja van zakona i Ustava ipak su ispunjena i odluka direktorke nije sprovedena.

Ružić: Što se tiče konkretno ove škole u Sečnju, slava je obeležena identično kao ovde u Mirijevu i kao u svim školama širom Srbije.

N1: Znači prisustvovao je i tamo sveštenik?

Ružić: Tako je.

Kako prenose Večernje novosti, sveštenik je u školi u Sečnju održao obred bez prisustva direktorke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare