U Skupštini Beograda pisala se „budžetska istorija“: I za izvođače i za izdavače

Vesti 26. dec 202219:50 10 komentara

Studio B, koji je i do sada imao beogradsku frekvenciju, danas je emitovao prenos gradske skupštine. Usvojen je budžet za sledeću godinu u iznosu od 205,5 milijardi dinara. I dok gradonačelnik obećava da će se novac trošiti na, kako je rekao, usluge koje građanima obezbeđuju kvalitetniji život, odbornici opozicije smatraju da budžet nije razvojan i da vlast nema odgovor za ključne probleme.

Na izglasanim stranicama posvećenim gradskoj kasi, gradonačelnik pročitao, kako nam je prepričao, istorijske odluke gradske vlasti.

„Ovaj budžet, još pre sedam dana kada sam govorio o njemu, sam nazvao budžet brige o ljudima“, kazao je Aleksandar Šapić.

POVEZANE VESTI

Formiranje isturenog odeljenja Komunalne milicije – beogradski lični, rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, početak gradnje Muzeja grada Beograda – nabrajao je Šapić. Objasnio da će besplatni vrtić za svu decu od 1. septembra koštati do 40 miliona evra, udžbenici za osnovce i srednjoškolce između 16 i 20 miliona evra.

„Škole će kao i do sada da biraju izvođače“ (novinarka: izdavače), „Da, izdavače, izvinjavam se… Novac koji su do sada davali roditelji platiće Grad direktno izdavačima“, kazao je Šapić.

A opozicija tražila odgovor vlasti za zagađenje vazduha, stambenu krizu, stanje u GSP-u. Kažu, vlast samo prepisuje prethodno obećane projekte, a budžet ocenjuju kao koruptivni i nerazvojni.

„Imamo finansijsku rupu od preko 50 milijardi dinara, što znači da će u prvom kvartalu 2023. da dođe do novih zaduženja i najverovatnije ćemo imati novi rebalans“, kazao je šef odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Miloš Pavlović.

„I mi ćemo danas postaviti pitanje i gradonačelniku i odbornicima vlasti gde odlaze pare Beograđana, gde su naše pare“, kazala je Mila Popović iz Stranke slobode i pravde.

I baš to pitanje zasmetalo je Šapiću, iako je u jednom trenutku za govornicom zaključio da se komunikacija u Skupštini podigla na viši nivo.

„Vas do sada nikada nisam čuo! Ko ste vi? Šta ste vi? Šta vas preporučuje“, kazao je Šapić.

Nikodijević: Nemojte

Šapić: To je važno

Nikodijević: Ali građani su izabrali odbornike

Šapić: O meni ljudi sve znaju, znaju i o Đilasu , ali o Vama ne znaju ništa

Mila Popović: Evidentno je da ste sve ovo rekli o meni da ne bi odgovorili na pitanje, gde odlaze pare. Moja biografija je javna na sajtu SSP, kao i u kampanji, ne moram da vam se pravdam i nemojte da dobacujete, već ste dovoljno rekli o sebi i o tome kako se ponašate prema odbornicima i građanima sada za govornicom“.

Pitali smo gradonačelnika da li bi on lično imao nešto protiv da nezavisan tim revizora proveri budžet?

„Ja nemam problem ni sa čim, neka oforme šta hoće, neka češljaju šta žele, neću da se bavim politikanstvom i tim paušalnim ‘mi ne znamo gde su pare građana’, pa imate budžet“, odgovorio je.

Deo opozicije i danas je zatražio vanredne izbore, a Šapić uoči Nove godine poručuje – za godinu dana vidim sebe na mestu gradonačelnika, ako ne bude izbora, ako bude zavisiće od Beograđana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare