U Skupštini Srbije rasprava o položaju nacionalnih manjina

Vesti 28. dec 202014:38 0 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

U raspravi o zaključcima Skupštine u vezi sa Izveštajem Evropske komisije za 2020. godinu, poslanici su govorili i o položaju nacionalnih manjina. Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović rekao je da ta stranka neće glasati za zaključke, da poslanici nisu učestvovali u njihovom donošenju i da su odustali od podnošenja amandmana jer nisu želeli da "ti amandmani postanu instrument za političke obračune sa neistomišljenicima".

Imamović je istakao da se manjinska pitanja sagledavaju u okviru Poglavlja 23, a da je manjinski akcioni plan u tom poglavlju sa stanovišta Bošnjaka nelegalan i nelegitiman.

On je posebno istakao da položaj nacionalnih manjina u Srbiji nije uredjen.

„Odnos prema manjinama je takav kao prema nekom stranom telu koje ili će samo nestati ili ga treba ukloniti“, rekao je Imamović.

Osvrnuo se na nepotpuno procesuiranje ratnih zločina iz devedesetih godina, u prvom redu u Sjeverinu i Štrpcima, a ocenio je da su prava nacionalnih manjina u Vojvodini na daleko većem nivou nego u ostatku Srbije.

Predsednica Odbora za evropska integracije Elvira Kovač odgovorila je da je „najlakše biti u opoziciji, kritikovati, a ne nuditi nikakvo rešenje“ i istakla da su svi poslanici, uključujući i Imamovića na vreme znali kada će se razmatrati ovi zaključci i imali dovoljno vremena da podnesu amandmane.

Dodala je da su izmenjeni zakoni o nacionalnim manjinama u čijem su donošenju učestvovali svi nacionalni saveti i ceo proces je bio transparentan.

Čomić: Hoćemo da živimo zajedno sa manjinama

Ministarka za prava nacionalnih manjina i društveni dijalog Gordana Čomić najavila je da će to ministarstvo do kraja godine zvanično imati državnog sekretara čija će isključiva nadležnost biti primena prava nacionalnih manjina na lokalnom nivou i da „reprezentativnost pripadnika manjina nije samo broj, već hoćemo da živimo zajedno“.

Čomić je rekla da je Imamović dobrodošao u ministarstvo i da je neučešće u Nacionalnom savetu njegovo pravo, ali da je bolje učešće u dijalogu.

Imamović je replicirao da nisu sve manjinska zajednice u istom položaju i da su pripadnici bošnjačke, albanske, hrvatske i romske nacionalnosti diskriminisane prilikom zapošljavanja u državnoj upravi.

Brnabić: Na kojoj strani piše da su Bošnjaci diskriminisani

Premijerka Ana Brnabić je navela da nigde u izveštaju Evropske komisije ne piše da su Bošnjaci diskriminisani i pitala „na kojoj strani to piše“.

Ona je rekla da se ponosi što je Srbija ovakva država i da „u nekim članicama EU nema definisanh nacionalnih manjina,“ već su „svi Francuzi ili su Bugari“.

Imamović je u odgovoru počeo da govori o izveštaju EK protiv rasizma od 2004. do 2017. godine, ali pošto je više puta prekinut premijerkinim dobacivanjem da kaže gde to piše i na kojoj strani, odustao je od rasprave jer se, kako je rekao „premijerka postavlja kao učiteljica“.

„Ja sam taj koji treba da ocenjuje vas i kažem da ste sa aspekta Bošnjaka pali na ovom ispitu“, rekao je Imamović.

Poslanici će o zaključcima glasati sutra u prepodnevnom delu sednice.