U skupštini uvrede, guranje, „otporna ekonomija“ Malog i penzioni ček od 11.000

Vesti 07. nov 202219:42 54 komentara

Srpska ekonomija otporna je na krizu, tvrdi, ministar finansija Siniša Mali koji je poslanicima obrazlagao rebalans budžeta za 2022 godinu. Međutim, i raspravu o toj temi u senku su bacili međusobne prozivke vlasti i opozicije i situacija na ivici incidenta.

U koškanje i gužvu pretvorila se rasprava o rebalansu budžeta posle govora poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića koji je poručio da je srpska privreda na kolenima, da se vlast non stop zadužuje, da svaki građanin zato duguje 5000 evra, a da se nova zaduživanja prave da bi se pokrila rupa u budžetu koja je sve veća.

Povezano:

„Gospodine ministre, penzija penzionerke iz Vrnjačke Banje 11.000 dinara. Ovo je ček koji mi je žena dala da vam pokažem i da vam kažem da ne lažete više… Vi ste doveli državna preduzeća do kolapsa, Telekom Srbije danas isplaćuje platu iz kredita, reč niste rekli kada je Telekom preuzeo Kopernikus Radijus vektor – 500 miliona evra je bila akvizicija… Vaše upravljanje EPS-om, na čije čelo ste postavili Grčića, je došlo dotle da ste uništili EPS i da sada pare građana Srbije prebacujete u EPS. Ovih dana gledamo šta se dešava na Kosovu – smanjili ste budžet i sada pravite priredbe i pevate, a paralelno sa tim premijerka u Berlinu potpisuje sporazume sa Kurtijem, iza nje zastava Kosova – kao sa punopravnim premijerom“, naveo je Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

„Boro (Novakoviću) opet nisi pio lekove… Boro, opet ćete kritikovati u stranci i vezati za stolicu, smiri se i pravi se da si normalan… A ti, klimaj glavom, samo nemoj da me dodiruješ, jer onaj ko dodaje vlažne maramice Vuku Jeremiću kad ide u WC ne treba da me dodiruje… Uvek kada vidite problem na Kosovu – građani, da znate, da nas je dotle dovelo tupavo pitanje Vuka Jeremića pred Međunarodnim sudom pravde koje nas je zakopalo i dovelo u situaciju u kojoj se danas nalazimo“, naveo je šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov.

Pre toga, ministar finansija čitav dan pokušavao je da objasni da Srbija nije ekonomski zakopana i da je država upumpala 63 milijarde dinara građanima da mogu,  kako kaže, da troše.

„To su veoma važne stvari, jer govore o tome da je naša ekonomija ne imuna na krizu, jer to ne smem i neću da kažem – ali više otporna, jer se i dalje odvija ekonomska aktivnost na način na koji to potvrđuje i porast BDP-a. U vreme najveće i najteže krize, Srbija pobeđuje u ekonomiji. Ja ne kažem da smo mi ni ekonomski tigar, ni to da je kod nas sjajno, nego kažem da smo malo bili sposobniji, umeli brže da reagujemo nego drugi, sačuvavši radna mesta, naše proizvodne kapacitete i dalje smo nastavili da rastemo“, istakao je ministar Siniša Mali.

Šta je sve nastavilo da raste u Srbiji, ministar finansija nije baš pominjao, kaže da u kešu imamo više od 300 milijardi dinara u budžetu, nikada niža stopa nezaposlenosti nije bila nego danas, a plata je u proseku 640 evra.

„Građani žive sve teže, nemojte da nam vređate inetligenciju sa ovim pričama. Ljudi znaju, kad odu u prodavnicu biraju hoće li kupiti pavlaku ili paštetu, jer nema za oba. Pa vaša premijerka je rekla da za 40 hiljada koliko je minimalac ne može tri dana da preživi žena i u pravu je. Za poslednjih 10 godina zadužili ste Srbiju preko 15 milijardi evra, kada ste došli na vlast, dug je bio oko 17, sada je oko 33. Samo ove godine oko tri milijarde“, naglasio je Radomir Lazović iz „Moramo“.

„Ima dosta različitih povećanja u Srbiji o kojima ministar neće reći ni reč. Na primer o povećanju cena, cunamiju koji živimo u Srbiji, na primer, 38 odsto poskupljenje za mleko, 54 posto poskupljenje ulja, 63 posto poskupljenje mesa, 64 posto poskupljenje šećera – da li je to inflacija od 12 posto“, upitao je Boško Obradović, predsednik Dveri.

„Litar i po kravicinog mleka, gospodine Mali, vas gledam, 270 dinara košta mleko. I ta vaša statistika koju gurate ljudima u glavu – džaba, realnost je surovija i ona se zove glad“, naveo je Aleksandar Jovanović iz „Zajedno“.

„Ali mleka ima kao što ima i drugih namirnica, za razliku od nekih evropskih zemalja gde je bilo i nestašice brašna, testenina i ostalog. Toga kod nas nema zahvaljujući odgovornoj ekonomskoj politici, robnim rezervama koje smo nabavili na vreme i tako se bori za Srbiju“, odgovara Siniša Mali.

Poslanici Srbije raspravljaju i o tri kredita – jedan uzet od Emirata, drugi od Francuza – za rušenje Savskog mosta i izdradnju novog i treći da bi kupila tehnologiju za prečišćavanje otpadnih voda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare