U Srbiju stiglo još 500.000 kineskih vakcina protiv koronavirusa

Vesti 10. feb 202121:06 > 21:43 29 komentara
Tanjug/Tara Radovanović

Avion Er Srbije sa pola miliona doza vakcina protiv koronavirusa kineskog proizvođača Sinofarm, sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu. Avion sa vakcinama su dočekale predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo.

U Srbiju je ranije stiglo milion doza kineske vakcine protiv koronavirusa.

Ambasadorka Kine Čen Bo rekla je na beogradskom aerodromu da joj je velika čast što danas sa premijerkom dočekuje novi kontingent kineske vakcine. „Ako se dobro sećam, to je treći put da budem zajedno sa premijerkom na aerodromu u toku jedne godine, prvi put čekali smo medicinski materijal i opremu, drugi put smo ispraćali kineske medicinske stručnjake i sada treći put, dočekujemo vakcine“, rekla je ona.

Kineska ambasadorka izrazila je „viskoko divljenje organizaciji vakcinacije u Srbiji“ i dodala da joj je drago da je i kineska vakcina dala doprinos tom velikom poslu.

Ona je istakla da će u Kini za dva dana slaviti Kinesku novu godinu i naglasila da je avion doneo ne samo vakcine, već i „novogodišnji pozdrav kineskog naroda srpskom narodu“. „Nadamo se da ćemo pobediti pandemiju u Novoj godini“, rekla je Čen Bo.

Brnabić: Srbija druga u Evropi po broju vakcinisanih

Ana Brnabić zahvalila se Narodnoj Republici Kini, kao i predsedniku Si Đinpingu na svoj podršci Srbiji i narodu u Srbiji tokom borbe protiv koronavirusa.

„Hvala vam na ovolikoj količini vakcina koje su došle u Srbiju. Danas kada dočekujemo kontingent od 500.000 vakcina, znači da u Srbiji imamo milion i 500 hiljada Sinofarmovih vakcina, što je nama, uz odličnu organizaciju vakcinacije, omogućilo da budemo druga zemlja u Evropi i sedma u svetu po broju vakcinisanih“, rekla je Brnabić i dodala da očekuje da će se te brojke još poboljšati zahvaljujući vakcinama koje su danas stigle.

Tanjug/Tara Radovanović
Tanjug/Tara Radovanović
Tanjug/Tara Radovanović
Tanjug/Tara Radovanović

„Važno je da smo zahvaljujući njima mi uspeli da spasimo hiljade i hiljade života, presrećna sam i ne znam kako rečima da izrazim zahvalnost Kini. Ne radi se u ugovorima i novcu, već o partnerstvu i prijateljstvu“, rekla je Brnabić.

Ona je izrazila zahvalnost i predsedniku Vučiću jer je, kako je istakla, zahvaljujući njegovim naporima, partnerstvu i ličnom prijateljstvu sa predsednikom Kine Srbija uspela da dođe do vakcina i da pored svih ugovora i plaćanja, dođe u jedinstvenu poziciju u svetu, da može da računa na ovu količinu vakcina.

Brnabić je čestitala Kinesku lunarnu novu godinu kineskom rukovodstvu i Komunističkoj partiji Kine, uz želje za uspešnu Novu godinu i nastavak svih uspeha.

„Vlada Srbije će nastaviti da investira u čelično prijateljstvo između Kine i Srbije“, rekla je premijerka.

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić najavio je da će do kraja meseca u Srbiju stići još 50.000 doza Sputnjik V vakcine, 88.000 doza Fajzerove vakcine i između 125.000 i 150.000 doza Astrazenekine vakcine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare