U Strazburu i danas o Srbiji – o usklađivanju spoljne politike sa EU

Vesti 24. nov 202213:35 37 komentara

Drugog dana sednice parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, poslanici su razmenili mišljenja o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU i drugim temama. Podeljeni stavovi nisu sprečili poslanike Evropskog i srpskog parlamenta da usvoje deklaraciju, kojom ističu važnost da se napreduje na evropskom putu.

Ponosni na napredak i spremni da isprave nedostatke – suština je deklaracije objavljene nakon dvodnevnog sastanka parlamerntarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Strazburu. 

Navodeći da EU integracije ostaju strateški prioritet Srbije, poslanici su apelovali na Evropski parlament i Evropsku komisiju da ostanu aktivni na promociji proširenja.

Svesni su potrebe reformisanja društva i postizanja napretka u vladavini prava i dijalogu sa Prištinom, kao preduslovima za dalje suštinsko napredovanje u reformskom procesu.

Pročitajte još

U deklaraciji poslanici pozdravljaju napore da se održi dijalog sa Kosovom, osuđuju jednostrane poteze i ističu da je pregovarački sto jedina platforma za razgovore.

Poslanici pozdravljaju podršku Srbije nezavisnosti i celovitosti Ukrajine, odbijanje da prizna referendume u četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija anektirala, ali i podseća da se Srbija nije uskladila sa restriktivnim merama protiv Ruske federacije koje Evropa uvodi zbog ruske agresije.

Poslanici podsećaju na misiju EP u srbiji u okviru međuparijskog dijaloga i dodaju da bi mnogo pre narednih izbora trebalo sprovesti sve preporuke relevantnih institucija, pre svega ODIHR, kao i preporuke GRECO o kodeksu ponašanja u parlamentu. Takođe, pozdravljaju ustavne promene, ali i navode da je potrebno nasstaviti rad na tom polju.

Poslanike brine nizak nivo podrške javnosti EU i pozivaju i EU i Srbiju da budu aktivnije u javnoj promociji evropskih vrednosti, navodeći da je velika odgovornost za to na vlastima u Srbiji.

Poslanici se u deklaraciji bave i slobodom medija, energetikom, zelenom agendom, tržišnom ekonomijom, Otvorenim Balkanom, regionalnom saradnjom i drugim temama. Ističu značaj Berlinskog procesai pozivaju na brzo sprovođenje potpisanih sporazuma.

Poslanici pozdravljaju osnivanje Evropske političke zajednice uz napomenu da ona nije zamena za Evropsku uniju.

Potpis na deklaraciju stavili su kako poslanici EP, tako i poslanici vlasti i dela opozicije, dok su uzdržani bili predstavnici Demokratske stranke, koalicije „Zajedno“ i Narodne stranke.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare