U Štrpcu neverica nakon napada na mlade Srbe: Bilo je strašno, jezivo…

Vesti 07. jan 202319:06 9 komentara

Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) na koje je sinoć pucano kod Štrpca su stabilno. Zbog novog napada za sutra je zakazan protest ispred Doma kulture u Štrpcu, a osude napada osim od predstavnika srpskih vlasti stižu od međunarodnih zvaničnika, koji očekuju detaljnu istragu tog incidenta.

Povezane vesti

Na dan praznika na dečaka i mladića iz sela Gotovuši pucano je, kako je potvrđeno i iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dok su nosili badnjak. U Štrpcu dan kasnije neverica.

„Bilo je strašno, jezivo. Ipak su to deca koja nisu ništa skrivila samo su nosila naše obeležje tj. badnjak, za kući. I ništa nisu isprovocirali i ništa, bili su samo deca“, kaže Srbin sa Kosova.

„Od kako se rat završio mi živimo veoma dobro zajedno. Nikada nismo imali incidente sa njima, nikad, nikad. Čak ni danas nema incidenata, ali smo čuli za ove tragične vesti od juče“, ističe komšija, Albanac.

Na Stefana i Miloša Stojanovića pucao je lokalni Albanac iz vozila u pokretu, kog je Kosovska policija ubrzo uhapsila, a kosovski ministar odbrane Armend Mehaj potvrdio da je reč o pripadniku Kosovskih bezbednosnih snaga. Srbi iz Štrpca sinoć su na nekoliko sati blokirali lokalni put, a gradonačelnik te opštine i funkcioner Srpske liste Dalibor Jevtić protest najavljuje za 8. januar.

„Naš protest protiv onog što se desilo Stefanu i Milošu, svemu onome što nam se u poslednje vreme dešava, nije se završio. Blokade jesmo sklonili, ali u svima nama je još uvek gnev. U nedelju 8. januara, na drugi dan Božića, okupićemo se u Štrpcu ispred Doma kulture, u 12 časova“, najavio je Jevtić.

Evropska unija oštro je osudila događaje na Kosovu, ocenila da je bitno da prištinske vlasti istraže taj zločin.

„Važno je da vlasti u potpunosti istraže ovaj gnusni zločin i da pravda bude zadovoljena. Žrtvama želimo pun i brz oporavak“, rekao je portparol EU Peter Stano.

„Šokiran sam napadom na dvoje dece u Štrpcu. Ne može biti opravdanja za bilo kakvo nasilje. Verujem da će kosovske vlasti sprovesti potpunu istragu“, naveo je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

Osudama su se priključili i Euleks, OEBS i brojni ambasadori na Kosovu, od kojih iz Srpske liste traže i konkretne korake.

„Pozivam i sve nadležne organe a pre svega i međunarodnu zajednicu i Kfor da pojačaju svoje prisustvo… Da ne daju saopštenja, tj. da ne pomažu tako što će dati neko saopštenje, osuditi nekog, nego što će na terenu pokazati da im je zaista stalo“, ističe predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Za državu Srbiju život svakog čoveka i deteta je svetinja i vlast neće dopustiti da neko progoni narod, istakao je direktor kancelarije za KiM Petar Petković.

„Da sačuvamo mir i da učinimo sve što je do nas da Srbi žive dostojanstveno na Kosovu i Metohiji i da mogu slobodno da proslavljaju svoje velike praznike. To je naša želja i to je ono na čemu ćemo nastaviti da radimo“, kazao je Petković.

Na svom instagram nalogu pre Petkovića sinoć se iz Hilandara oglasio i predsednik Srbije.

„Da si živ i zdrav Stefane. I u Hilandaru noćas se svi za tebe molimo. Hristos se rodi!“, napisao je Vučić.

Novi incident dogodio se i tokom božićne noći. Kako je saopštila Kancelarija za KiM, grupa Albanaca pretukla je Stefana Tomića (18) iz Klokota, dok se sa bratom vraćao s ponoćne Božićne liturgije iz crkve u svom mestu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare