Ko se igra zdravljem dece? U subotičkom vrtiću neispravna voda, a ima i miševa

Vesti 08. jun 202321:20 9 komentara

Subotički Zavod za javno zdravlje 19. maja saopštio je da je voda u vrtiću "Poletarac", zbog prisustva fekalnih bakterija, neispravna za piće. Ubrzo se saznalo i da u toj predškolskoj ustanovi ima miševa – i živih i mrtvih. Da je zdravlje dece potencijalno ugroženo. Roditelji međutim, nisu znali – ni o jednom od dva problema, uprava predškolske ustanove ih nije obavestila.

Predškolska ustanova “Naša radost” u Subotici, vrtić „Poletarac“. Ni za radost ni za polet razloga nije bilo, kada je jedna majka u zgradi videla prizor uginulog miša. Fotografija uginulog miša brzo se širila u roditeljskim viber grupama. Širile su se i informacije.

„Upravo sam pričala sa mamom iz Jabučica čije je dete zagrizlo mišomor. Kaže da je dete našlo u ćošku tu kesicu mišomora 24.04.“, stoji u jednoj od prepiski roditelja unutar viber grupe.

Otprilike u isto vreme, shvatili su roditelji da je voda u vrtiću neispravna za piće – zbog bakterija streptokoka – fekalnog porekla. Jedna majka obratila se i subotičkom portalu „Magločistač“.

„Deca će se porazboljevati. Moje dete je dobilo infekciju očiju. Mrtvi miševi stoje nasred puta i deca ih zaobilaze. Situacija je užasna“, kaže majka deteta koje pohađa ovaj vrtić.

Tek kada je priča o bakterijama i glodarima stigla do medija, obratila se i uprava vrtića, takođe u medijima, a da roditelji ni o jednom problemu nisu bili zvanično obavešteni.

„Svi su već glodari, mislim da se radi o tri komada, eliminisani. Izvršiće se kompletna dezinfekcija vrtića i deca će se vratiti u svoje prostorije. Znači, mi smo reagovali upravo po svim protokolima i zakonu i obavezama naloženim kada je u pitanju bezbednost dece u vrtiću“, rekao je tehnički direktor Veljko Vojnić.

A kako je uopšte došlo do toga da u vrtiću „kolo vode miševi“? Tehnički direktor ustanove kaže da su razlog žitarice koje se, prema planu i programu, koriste kao didaktičko sredstvo. U lokalnom odboru Stranke slobode i pravde takvim odgovorom nisu zadovoljni.

„Mi smo postavili dva pitanja upravi i funkcionerima u gradskoj kući, ko je dopuštao da ovaj slučaj, da dva incidenta budu zataškana i ko to dopušta Veljku Vojniću, tehničkom direktoru i predsedniku odborničke grupe u lokalnom parlamentu, ‘AV Za našu decu’, da se igra sa zdravljem i bezbednošću dece. Poražavajuće je da roditelji su saznali tek posle 7-8 dana za ta dva incidenta“, kaže Robert Šebek iz Stranke slobode i pravde.

Deo epiloga priča dobija 5. juna, kada subotički Zavod za javno zdravlje saopštava da je voda, prema rezultatima ponovoljenih analiza, ponovo za upotrebu. Neka pitanja, međutim, i dalje su bez odgovora.

Upravi PU „Naša radost“ uputili smo niz pitanja, pre svega – zbog čega roditelji nisu obavešteni o prisustvu glodara u vrtiću i bakterija u vodi, da li se ispituje šta je uzrok zagađenja vode, ali i čija je odgovornost za to što je zdravlje dece dovedeno u opasnost. Međutim, do objavljivanja ovog teksta odgovore nismo dobili.