U subotu počinje popis stanovništva, na tri pitanja ne mora da se odgovori

Vesti 26. sep 202211:00 419 komentara
N1

Popis stanovništva u Srbiji počinje u subotu u 8 časova i trajaće do kraja oktobra. Građani će odgovarati na 69 pitanja, od kojih na tri nije obavezno dati odgovor, rekao je u Novom danu pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Petar Korović. Onima koji odbiju da učestvuju u popisu slede kazne od 20.000 do 50.000 dinara.

Popis po građaninu traje otprilike 30 minuta, a zakon je predvideo da građani imaju pravo da odbiju odgovor na tri pitanja – o maternjem jeziku, veroispovesti i nacionalnoj pripadnosti, objasnio je u Novom danu Korović.

Među 69 pitanja naći će se i neka nova, a jedno od njih je za muškarce – koliko imaju dece. Upitan da li se ovo pitanje postavlja kako bi se saznalo o eventualnoj vanbračnoj deci, Korović objašnjava da to nije razlog već briga za muški fertilitet.

Gost Novog dana napominje da je metodologija ovog popisa usaglašena sa metodologijom zemalja koje svoje popise sprovode oko 2020, a da se u svma njima našlo pitanje za muškarce o broju dece jer je poslednjih godina poraslo interesovanje za muški fertilitet.

Ovaj popis će biti drugačiji po obrascu, odnosno popisivači će i dalje obilaziti domaćinstva, ali će podatke umesto u papirni unositi u elektronski obrazac.

„Momentom završetka popisa imaćemo spremnu bazu da može da krene obrade. U prethodnom popisu je postojala docnja kada je sve te papirne obrasce trebalo uneti u bazu“, napominje Korović.

Elektronski unos i obrada podatka pokrenuli su u javnosti pitanje njihove bezbednosti, a gost Novog dana objašnjava da se podaci čuvaju u bazi podataka samo i isključivo Republičkog zavoda za statistika, koji snosi svu odgovornost za njihovu bezbednost.

Sagovornik N1 dodaje da je sam Zavod razvio elektronski obrazac za popisivanje, a da je prednost tog sistema što sami održavaju i prilagođavaju softver.

„I svi podaci se slivaju u našu bazu i ne može niko da pristupi“, uverava pomoćnik direktora RZS.

Zakon o popisu propisao je obavezu svim građanima da se popišu, a oni koji odbiju mogu da očekuju kaznu u rasponu od 20 hiljada do 50 hiljada dinara.

„Može se desiti da ste odsutni, popisivač evidentira da niste tu. Obilazi ponovo, ako i tada niste tu onda u sanduče ostavlja obaveštenje da je bio i broj info centra koji ste dužni da kontaktirate, stupite u kontakt sa popisivačem i ugovorite vreme koje odgovara i vama i njemu“, objašnjava Korović proceduru.

Ističe da Zavodu nije cilj da piše kazne, već da građani shvate značaj popisa i daju tačne podatke.

Korovoć napominje da se tačnost podataka iz popisa neće proveravati, ali da će se na osnovu odgovora građana kreirati razne politike u budućnosti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare