Vijetnamske radnike sele iz neuslovnih baraka, deo odvezen u Kaštel Ečka

Vesti 18. nov 202117:52 > 19. nov 2021 00:50 38 komentara

Vijetnamski radnici premešteni su u Kaštel Ečka, koji funkcioniše kao hotel s tri zvezdice, i tu se trenutno nalazi njih 90, javila je reporterka N1 sa lica mesta. Ona prenosi da su radnici dovedeni autobusima gradskog prevoza, praćeni kineskim menadžerima u džipovima, kao i da se ispred ulaza u hotel nalazilo nekoliko luksuznih automobila i jedna policijska patrola. Oko 100 vijetnamskih radnika smešteno je u industrijskoj zoni Zrenjanina u uslovne barake.

Jedan od zaposlenih u hotelu ispričao je za N1 da su danas dobili rezervaciju za radnike i da nema informaciju koliko će ostati. Na pitanja ko je napravio rezervaciju i koliko košta smeštaj nije želeo da odgovori.

Prenosi i da joj je jedan sagovornik rekao, kada su došli po njih, „da ih sele kako bi ih bolje sakrili od medija“.

Reporterka N1 javlja i da je od kolega koje se nalaze na drugoj lokaciji dobila informaciju da je oko 100 vijetnamskih radnika smešteno u industrijskoj zoni Zrenjanina u uslovne barake, koje su na 200 metara od glavnog ulaza na gradilište Linglonga, koje su  građene da u njima budu smešteni kineski radnici.

N1

Podsećamo da su pojedini mediji još sinoć preneli saopštenje Ministarstva za rad – poslato samo odabranim redakcijama, da su radnici u zrenjaninskom „Linglongu“ preseljeni na drugu lokaciju, i to prema rešenju Sektora za vanredne situacije MUP-a. Ekipa televizije N1 otišla je i jutros u industrijsku zonu Zrenjanina i uverila se da su navodi Ministarstva za rad neistiniti.

Tek danas, kasno popodne, počela je ta akcija.

Podsećamo, pre šest dana TV N1 objavila je snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici. Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga, a organizacija Astra, koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Povezano:

Aktivisti Solidarne kuhinje su juče jednog radnika iz Vijetnama odveli u Beograd i kako saznaje reporterka N1 njemu je pasoš vraćen. Angažovani su i advokati koji će dalje da rade na rešavanju njegovog pravnog statusa.

Za razliku od prethodnih dana, danas je u blizini smeštaja vijetnamskih radnika bilo mnogo medijskih ekipa, a radnici su slobodno davali izjave i pokazivali dokumentaciju novinarima. Kažu da su razočarani odnosom kompanije prema njima i da uslovi nisu onakvi kakvi su im obećani kada su prihvatili radno angažovanje na izgradnji fabrike guma „Linglong“.

Jedan od vijetnamskih radnika koji govori engleski jezik se obratio medijima i govorio o nehumanim uslovima u kojima žive i rade.

„Od kada smo došli ovde, ništa nije kako treba. Sve je drugačije nego u dokumentima koje smo potpisali u Vijetnamu. Život ovde je loš, hrana, lekovi, voda… sve je loše. Našu kompaniju je baš briga za nas, nema para, zadržavaju naš novac, došao sam ovde pre četiri meseca, a primio sam platu samo za jedan mesec. Drže moj pasoš i moju vizu, ne možemo da promenimo ni posao, ni zemlju“, rekao je radnik iz Vijetnama.

Oglasila se i kompanija Linglong. Ona je saopštila da vijetnamski radnici nisu njeni uposlenici, već ih je angažovao izvođač radova, takođe kineska kompanija TEPC, odnosno njen ogranak u Beogradu, prenosi Nova.rs.

Kompanija navodi da je netačna informacija da u naselju koje su mediji posetili stanuje bilo koji zaposleni Linglonga.

Oni naglašavaju da Linglong kao investitor ne želi da izbegava bilo kakvu vrstu odgovornosti. „Želimo da naglasimo da se naša kompanija zalaže za potpuno poštovanje i human i dostojanstven pristup svim zaposlenima, te vas obaveštavamo da ćemo organizovati sastanke sa predstavnicima svih naših izvođača radova, na kojima ćemo ih obavestiti o vrednostima za koje bismo želeli da primenjuju. Od izvođača je zahtevano da se vijetnamski radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, od izvođača smo dobili informaciju da su im pasoši vraćeni“, zaključuje se u saopštenju kompanije Linglong.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare