Predloženi ministri: Martinović, Gašić, Vesić, Negre, Grujičić…

Vesti 23. okt 202211:28 > 12:22 587 komentara

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić objavio predloge kandidata za ministre u novoj Vladi Srbije.

Vučić je rekao da je Predsedništvo SNS prihvatilo predlog mandatarke Ane Brnabić za sastav nove Vlade Srbije.

Prema tom predlogu, Ivica Dačić biće potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, a Miloš Vučević ministar odbrane i potpredsednik vlade.

Ministar finansija i takođe potpredsednik Vlade biće Siniša Mali, a unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

POVEZANE VESTI:

Na čelu resora poljoprivrede i šumarstva biće Jelena Tanasković, životne sredine Irena Vujović, a građevine Goran Vesić.

Ministarka rudarstva i energetike biće Dubravka Negre. Aleksandar Martinović biće na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a Tomislav Žigmanov na čelu Ministarstva manjinskih prava i društvenog dijaloga. Na čelu Ministarstva pravde ostaje Maja Popović.

Ministar unutrašnjih poslova biće Bratislav Gašić, Tanja Miščević biće ministarka za evropske integracije, a resor nauke i inovacija vodiće Jelena Begović.

Danica Grujičić biće ministarka za zdravlje, Nikola Selaković za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, a Darija Kisić – za brigu o porodici.

Husein Memić biće ministar turizma i omladine,  a Zoran Gajić ministar sporta. Maja Gojković ostaće na čelu Ministarstva kulture, a Milan Krkobabić vodiće Ministarstvo za brigu o selu. 

Ministarstva telekomunikacija i informisanja, kao i ministarstvo za javna ulaganja ostala su nepopunjena.

Sednici Glavnog odbora prethodila je sednica Predsedništva SNS koja je bila zatvorena za javnost, a prisustvovali su joj predsednik Aleksandar Vučić, mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić, Vladimir Orlić, Siniša Mali, Miloš Vučević, Nevena Đurić, Aleksandar Šapić, Marko Đurić, Darija Kisić, Jadranka Joksimović, Branislav Nedimović, Zlatibor Lončar, Irena Vujović, Nikola Selaković, Marija Obradović, Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Milenko Jovanov, Vladimir Đukanović, Goran Vesić, Nebojša Bakarec.

Naša reporterka javila je uoči sednice GO da nije primetila da je među funkcionerima Zorana Mihajlović.

Vučić, nabrajajući imena kandidata za ministre, nije pročitao ime Zorane Mihajlović, ni Aleksandra Vulina.

Ko definitivno neće biti među ministrima

Vučić je na početku sednice Glavnog odbora rekao da je Predsedništvo SNS uz jedan uzdržan glas prihvatilio sastav Vlade i dodao da je novi kabinet napravljen da „prezimi ovu i možda sledeću zimu“.

„To je to, onda će doći do još temeljnijih promena“, kazao je Vučić na početku sednice Glavnog odbora SNS u Beogradu.

Najavio je da u novoj Vladi neće biti dosadašnji ministri Nebojša Stefanović, Branislav Nedimović, Jadranka Joksimović.

„Oni će nastaviti vredno da rade za našu stranku“, kazao je Vučić.

Ocenio je da će najveći izazov za novu Vladu biti pitanje Kosova i Metohije.

„Cela Vlada mora imati jedinstvenu politiku i ne sme biti iskakanja. Teško mi je da zamislim da možemo da imamo različiti stav po tom pitanju, i zbog našeg naroda na Kosovu i Metohiji i zbog srpske države u celini“, kazao je lider SNS.

Dodao je da će nova Vlada biti suočena i sa velikim pritiscima po pitanju spoljne politike.

„Kod jednog dela međunarodne zajednice budimo nečistu savest zbog 1999. i 2008. godine i gledaće da operu tu nečistu savest ili da sklone razloge za nju i da se po svaku cenu dodje do nekakvog dogovora Beograda i Prištine. Dogovor i kompromis nisu ružne reči ali ne može da Srbi izgube sve a neki drugi dobiju sve. Što bi rekli mladi, više niste u mogućnosti da nas ponižavate kao što ste radili decenijama“, rekao je Vučić.

Lider SNS je najavio da će oko 45 odsto ministara u novoj Vladi, a čak 55 iz kvote koje pripada SNS, biti žene.

„Verujem u njihovu odgovornsot, mudrost, staloženost i da zbog toga možemo da donosimo najzdravije odluke za naše društvo“, kazao je Vučić.

On je ocenio da SNS treba da bude „otvorena“ za promene ali i da ne bude „biznis“ stranka čiji članovi koriste vlast za lično bogaćenje.

„Kao da ne znamo da na lokalu i na centralnom nivou postoje oni koji su danas bogatiji nego što su bili a govorili smo da ne želimo da postanemo jedna od kako smo tada govorili, ‘žutih’ stranaka koje su postale biznis organizacije i dolazak na vlast iskoristile da se obogate. Moramo da budemo stranka koja će raditi u interesu naroda, to je najvažnija stvar“, rekao je Vučić.

Sednica Glavnog odbora SNS o predlogu za sastav nove Vlade nastavljena je bez prisustva medija.

Inače, predsedništvo Socijalističke partije Srbije jednoglasno je jutros prihvatilo dogovor koji je lider socijalista Ivica Dačić postigao sa Vučićem o sastavu nove Vlade. Prema tom dogovoru iz koalicije SPS – Jedinstvena Srbija – Zeleni Srbije Branko Ružić biće ministar prosvete, Ivica Dačić ministar spoljnih poslova, šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti i prvi potpredsednik vlade. Rade Basta iz Jedinstvene Srbije trebalo bi da bude ministar za privredu, a SPS će u novoj vladi imati i dva ministra bez portfelja – Novicu Tončeva koji će biti zadužen za razvoj nerazvijenih opština i Đorđa Milićevića, za kojeg će naknadno biti dogovoren resor.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare