Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, Vučić sa Srbima, pa s Kvintom

Vesti 22. mar 202212:31 > 17:28 167 komentara
vučić radoičić instagram
Instagram/BuducnostSrbijeAV

U Palati Srbija održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, javila je reporterka N1. Posle sednice Saveta, održan je i sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima sa Kosova i Metohije. Nakon toga, Vučić je razgovarao i sa ambasadorima Kvinte, a kako N1 nezvanično saznaje, moguća je još jedna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Kako je najavljeno, nakon toga će se novinarima obratiti predsednik Vučić i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kamerama je bilo omogućeno da snime početak sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost kojem su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, doskorašnji predsednik Skupštine Ivica Dačić, kao i drugi zvaničnici i predstavnici bezbednosnih struktura.

Sednicom Saveta predsedavao je Aleksandar Vučić.

Savet za nacionalnu bezbednost
N1

Prema ranijim najavama u medijima, koje nisu objavljene na zvaničnom sajtu predsednika, na sednici Saveta se razgovaralo o situaciji u Ukrajini, odnosu Srbije prema krizi, snabdevanju energentima i osnovnim životnim namirnicama.

Vučić je održao i sastanak sa kosovskim Srbima, a razgovarao je i sa ambasadorima Kvinte.

Na sastanku sa kosovskim Srbima, pored Vučića je sedeo potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je sa još nekoliko Srba pod sankcijama SAD-a.

Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD označila je Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka, Milana Radoičića, Željka Bojića i Marka Rosića zbog pripadnosti koruptivnim mrežama povezanim sa transnacionalnim organizovanim kriminalom. U saopštenju kancelarije navedeno je da je Radoičić bio Veselinovićev zamenik i čak je bio lider te organizovane kriminalne grupe kada se Veselinović na kratko povukao. Radoičić, potpredsednik Srpske liste, takođe je bio, kako se dodaje, glavni za krijumčarenje oružja u Veselinovićevoj organizovanoj kriminalnoj grupi.

Teme i srpski izbori na Kosovu i u Crnoj Gori

Bilo je, kako je najavljeno, reči i o glasanju srpskih državljana na teritoriji Crne Gore. Naime, Vučić je juče izjavio da su u Crnoj Gori odbili da organizuju izbore u Beranama Sutomoru i Nikšiću i da se Srbija suočava sa pritscima.

Takođe, na šta upućuje i činjenica da će se Vučić sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova, jedna od tema Saveta je i održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbota na teritoriji Kosova.

Podsećamo, u januaru je bilo zabranjeno održavanje srpskog referenduma na Kosovu.

Predsednik je juče najavio da će reakcija biti dalekosežna i rekao da Kurti traži priznanje za održavanje izbora na Kosovu. Isto je govorio i predsednik Kancelarije za KIM Petar Petković.

Inače, Aljbin Kurti je juče rekao da je sa konzularnim predstavništvima u Prištini razgovarao o održavanju izbora i dodao da srpskim državljanima neće osporiti glasanje, ali kaže i da treba poštovati zakon i Ustav Kosova.

I drugi kosovski zvaničnici izjavljivali su prethodnih dana da Srbija nije uputila zvaničan zahtev Vladi Kosova za održavanje izbora.

Srpsko rukovodstvo najavljuje da će nakon Saveta za nacionalnu bezbednost i sastanka sa Srbima sa Kosova obelodaniti reakciju i na koji način će se obratiti kosovskom rukovodstvu zbog potencijalne upitnosti da li će izbori biti organizovani na teritoriji Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare